ОТКРИВЕНО СКОРО 130.000 НЕПРИЈАВЉЕНИХ ЕВРА

Цариници су у сарадњи са граничном полицијом 22. септембра 2018. године, на граничном прелазу Градина, у два прекршаја спречили пренос непријављених девиза у износу од готово 130.000 евра.

Девизни прекршај који је обележио викенд је случај који је откривен када је на ред за редовну царинску контролу при уласку у земљу пристигао “ауди Q5“ босанскoхерцеговачких регистарских ознака којим је управљала 33-годишња држављанка БиХ путујући у друштву два сународника.

Иако су сви изјавили да немају ништа да пријаве, детаљним прегледом је утврђено да је у торбу која припада путници била запакована и кеса пуна непријављених евра.

У њој се налазило укупно 60.000 евра, а пошто је путница изјавила да целокупна сума припада њој, враћено јој је 10.000 евра што је дозвољени лимит који може да се преноси преко границе без пријављивања.

Истог дана, у раним јутарњим часовима, на том прелазу спречен је још један покушај преноса непријављених девиза, овог пута у “мерцедесу“ аустријских регистарских ознака. Тим аутомобилом су из Аустрије ка Турској путовала два путника турске националности, иначе аустријски и турски држављанин.

Цариници су тада у чарапи и торбици које су биле спаковане у пртљагу 46-годишњег државњанина Аустрије пронашли укупно 65.600 евра, а како су се обојица изјаснила да је новац заједнички, враћено им је по 10.000 евра, док је 45.600 евра привремено задржано до окончања поступка.

Подсећамо да су упркос бројним обавештењима, девизни прекршаји прилично учестали, те да је током претходна три месеца, од 1. јула до данас, само на граничном прелазу Градина задржана значајна количина непријављених девиза у разним валутама, чија противвредност износи преко 700.000 евра.