ОТВОРЕН АКАДЕМСКИ ЦЕНТАР ЗАШТИТE ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем, као и министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем, у Креативном дистрикту присуствовао свечаном отварању „Академског центра заштитe животне средине и одрживог развоја“ у организацији Удружења „Чепом до осмеха“.

– Отварање новог простора Удружења „Чепом до осмеха“ у Новом Саду, пројекат је који је проистекао из великог искуства оснивача и чланова тог удружења, из њиховог вишегодишнег рада и за то су наравно добили нашу безрезервну подршку. Овај „Академски центар заштитe животне средине и одрживог развоја“ налази се у Културном дистрикту и радује ме чињеница што ће овде бити ангажована и запошљавана млада стручна лица из области заштите животне средине, као и особе из рањивих категорија друштва. За све нас, не само у Новом Саду, већ широм земље, чеп више није само затварач неке флаше, већ симбол емпатије и подршке. Њихова акција је резултирала куповином помагала за чак 85 деце са сметњама у развоју, чиме је значајно олакшан њихов живот. Желим оснивачима да ово место учења, буде истовремено и простор за креирање иновација, где ће се развијати идеје које ће обликовати неки нови, еколошки освешћенији свет – рекао је градоначелник Ђурић нагласивши да је нови простор површине 176 m2, на два нивоа у Креативном дистрикту, обезбедила Градска управа за имовину и имовинско-правне послове.

Министар Вучевић је честитао оснивачима Удружења „Чепом до осмеха“ на новом простору и отварању Академског центра, као круни свега онога што су радили и постигли у свом хуманитарном раду, увек вођени идејом да чувањем природе, помогну људима око себе.

– „Чепом до осмеха“ представља пример НВО која је успела да својим радом уједини подизање свести о екологији и бригу за здравствено угрожене грађане. Све што су до сада урадили говори у прилог томе да им треба пружити подршку у наставку даљег рада – нагласио је Милош Вучевић.

Министар Селаковић је истакао да је за сваку похвалу импозантна цифра од чак 1400 тона сакупљеног отпадног материјала, који Удружење „Чепом до осмеха“ годинама шаље на рециклажу, а уз помоћ сакупљених средстава, иста улаже у оне којима онима којима је најпотребније. Он је нагласио да ће ресорно министарство наставити да пружа велику подршку том Удружењу и пожелео им срећу у даљем раду.

Оснивач и председница Удружења „Чепом до осмеха“ Вања Петковић захвалила је присутнима на подршци, уручивши специјална помагала за децу, која су набављена захваљујући хуманој мисији Удружења. Том приликом, девојчици Петри Стевановић из Београда уручена је специјална неуролошка столица, а све захваљујући сакупљеним чеповима.

Нови Сад, 26. март 2024. године

Извор: Град Нови Сад