OVE GODINE PRVI DANI ZMAJEVA

U čast legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka, despota, ratnika, vladara, i možda poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije, ove godine je u Kupinovu prvi put održana manifestacija „Kupinik – Dani zmajeva“ u subotu, 26. Maja. Manifestaciju, koja za cilj ima da očuva sećanje na Zmaja Ognjenog Vuka i na sve vitezove srpske prošlosti, organizuje Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova, pokrovitelj je pećinačka lokalna samouprava, a partner turistička organizacija opštine Pećinci.

Manifestacija, koja је sastavni deo obeležavanja Dana opštine Pećinci, održana је na prostoru oko tvrđave Kupinik, crkve Svetog Luke i Etno kuće u Kupinovu, a po rečima predsednika „Zelenog pogleda“ Perice Odobašića, želja organizatora je da se šira javnost upozna sa periodom srednjeg veka, viteškom kulturom i tradicijom, sa pojmom „zmaja“ i „zmajevitog junaka“, i viteškim redom zmaja. Naravno, sve u cilju dalje promocije i popularizacije Kupinika kao poslednje prestonice srpske srednjovekovne države.

„Srž programa su viteške igre, izložba srednjovekovnog oružja, srednjovekovni bazar i trpeza i koncert duhovne muzike, a posebnu draž događaju daće članovi viteškog udruženja „Beli orlovi“, koji će opremljeni srednjovekovnim oklopima i oružjem ilustrovati viteške borbe. Takođe, organizovanje nekoliko radionica: kaligrafije (umetnost lepog pisanja) i kovanja, kao i radionice streličarstva, na atraktivan i interaktivan način posetiocima će dočarati lepotu starih zanata i veština“ – kaže Odobašić.

Srpski despot Vuk Grgurević Branković, u narodu zapamćen kao Zmaj Ognjeni Vuk, bio je pripadnik viteškog reda zmaja, a stolovao je u Kupiniku, gde je i preminuo pre 533 godine.

Izvor : Opština Pećinci