PALE AKCIJE ”BAJERA” POSLE PRESUDE ”MONSANTU”

Sudija Suzan Bolanos navela je u presudi da će smanjiti kaznenu odštetu na 39 miliona dolara sa 250 miliona dolara, ako se sa tim slože Džonsonovi advokati.

Bajer je u saopštenju ocenio da je odluka o smanjenju odštete korak u pravom smeru, ali će ipak podneti žalbu kalifornijskom Apelacionom sudu, jer presuda, kako navodi, nije podržana dokazima iznetim tokom suđenja.

Monsanto, koji negira navode, tražio je od sudije da odbaci u celosti prvobitnu presudu ili da naloži novo suđenje u vezi sa razrezanim iznosom kaznene odštete.

Porota je 10. avgusta donela odluku da su Monsantovi preparati za uništavanje korova koji se proizvode na bazi glifosata, uključujući „RoundUp” i „Ranger Pro”, izazvali kancer kod Džonsona, te da kompanija nije upozorila potrošače na rizike, javlja Rojters.

Presuda je zbrisala 10 procenata vrednosti kompanije i predstavlja prvu takvu odluku protiv Monsanta, koji se suočava sa više od 8.000 sličnih tužbi u SAD-u.

”Glifosat bezbedan po ljude”

Bajer, koji je prošle godine kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, navodi da više decenija naučnih studija i korišćenja tih preparata u realnom svetu pokazuju da je glifosat bezbedan po ljude.

Advokati Džonsona su izjavili da još uvek razmatraju da li da prihvate smanjenu naknadu ili ponovno suđenje u vezi iznosa odštete.

Sudija Bolanos je navela da ustav Kalifornije ne dozvoljava viši iznos kaznene odštete. Ako Džonson prihvati smanjenje novčane kazne, pravosnažnom presudom bi Monsantu bilo naloženo da mu isplati ukupno 78 miliona dolara, pri čemu bi taj iznos podrazumevao kompenzaciju i kaznenu odštetu u jedankim iznosima.

Džonsonova tužba, podneta 2016. godine, razmatrana je po ubrzanom postupku zbog ozbiljnosti njegove bolesti, raka limfnog sistema, za koji se tvrdi da ga izazvalo višegodišnje izlaganje glifosatu, budući da je u školi radio na održavanju travnatog sportskog terena.

Izvor: Politika