PEĆINAČKO KULTURNO LETO ZAPOČELO DOBRIM VIBRACIJAMA

Centar Pećinaca juče je bio stecište dobre zabave, mladosti i tradicije, a brojni posetioci bili su u prilici da uživaju zajedno sa preko 800 izvođača do kasno u noć. Manifestacijom „Ulica dobrih vibracija“, koju i ove godine organizuje pećinački Kulturni centar u saradnji sa opštinskom Turističkom organizacijom, Savetom mesne zajednice Pećinci, Udruženjem žena „Sremica“ i DNNT „Pećinci“, a pod pokroviteljstvo Opštine Pećinci, zvanično je počelo Pećinačko kulturno leto.

Kako nam je rekao Zoran Vojkić zamenik predsednika Opštine Pećinci „Ulica dobrih vibracija“ je osmišljena kao glavna manifestacija kojom započinje Kulturno leto, a koja ima za cilj pre svega da zabavi sve starosne grupe.

„Pećinačka lokalna samouprava teži da tokom Kulturnog leta priredi zabavu za svakoga, ali i da u svakom mestu naše opštine, gde postoje uslovi za to, organizujemo kulturni i zabavni program. Sve ove manifestacije koje se organizuju u okviru Kulturnog leta na jedan izuzetan način promovišu našu opštinu, a to čine pre svega svi učesnici, mladi i talentovani, zatim stariji nosioci tradicije i kulturne baštine, koji svi zajedno predstavljaju ono najlepše što naša opština ima, a to su upravo ljudi“ – rekao je Vojkić.

Pećinački Kulturni centar kao glavni organizator Kulturnog leta, prema rečima direktora ove ustanove Jovana Devrnje, jučerašnjom manifestacijom žele samo da nagoveste bogat kulturni sadržaj koji očekuje sve stanovnike pećinačke opštine.

„Trudimo se da svake godine obogatimo sadržaje tokom Pećinačkog kulturnog leta, a glavna manifestacija je svakako ova danas, kojom započinjemo Kulturno leto, i kojom želimo da pokažemo da je upravo cilj našeg postojanja širenje kako kulture tako i zabave za sve naše sugrađane. Ove godine slavimo mali jubilej 5 godina i pripremili smo 20 sadržaja širom naše opštine. Takođe, prvi put smo organizovali i Dečje kulturno leto u okviru koga smo pripremili za naše najmlađe sugrađane brojne sadržaje, a organizovali smo i događaje posvećene 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve“ – izjavio je Devrnja.

Ulicom dobrih vibracija, već u ranim popodnevnim satima, širili su se neodoljivi mirisi kolača naših baka, koje su pripremile članice 27 udruženja žena iz cele Srbije, Republike Srpske i iz Gračanice. Organizator “Kolači naših baka”, Udruženje žena “Sremice” iz Pećinaca, potrudilo se da i ove godine, okupi brojna udruženja, a kako nam je rekla predsednica “Sremica” Mara Milovanović, ovakve manifestacije su prilika za druženje, ali i da se posetiocima, prvenstveno mlađoj populaciji, predstavi bogatstvo našeg naroda – tradicija i kulturna baština.

Jedan od učesnika Kolača naših baka je i Udruženje poslovnih žena iz Gračanice, koje već godinama ostvaruje uspešnu saradnju sa pećinačkim UŽ „Sremica“.

„Kada smo mi krenuli da organizujemo manifestaciju 8. avgusta u Gračanici, UŽ Sremica“ sa odazvalo među prvima, a za nas svaki gost znači bogatstvo. To je nešto što se ne kupuje, a oni time pokazuju da neko misli na nas, da nismo zaboravljeni, na čemu smo im zahvalni. Naše udruženje postoji već 20 godina, i mi trudimo se da sačuvamo od zaborava našu tradiciju koja je deo nas samih i deo našeg postojanja, a na neki način mi smo i u obavezi da to radimo, jer mi ćemo živeti onoliko koliko živi naša tradicija“ – izjavila je Gordana Đorić predsednica udruženja.

Predstavnicima udruženja žena, koja su učestvovala na manifestaciji Kolači naših baka, zamenik Zoran Vojkić uručio je zahvalnice za učešće na manifestaciji i trud koje su pokazale, uz želju da se odazovu i naredne godine, a u dosta jakoj konkurenciji nagradu za najoriginalniji ručni rad osvojilo je UŽ „Zlatne ruke“ iz Batočine. Najlepši etno štand imalo je UŽ „Ruzmarin“ iz Golubinaca i najukusniji starinski kolač umesile su članice UŽ „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika.

Tokom jučerašnjeg dana, ljubitelji dobrog sremačkog kotlića bili su u prilici da se takmiče u spravljanju najukusnijeg kotlića na Kotlićijadi koju je organizovao Savet mesne zajednice iz Pećinaca, a prema rečima Zlatka Jovičića, s obzirom da se ove godine Ulica dobrih vibracija održava u dan seoske slave u Pećincima, bilo je pravo zadovoljstvo organizovati ovakvu manifestaciju. Na Kotlićijadi je učestovalo 8 ekipa, a pored vrednih nagrada, cilj Kotlićijade je, kako kaže Jovičić, pre svega dobro druženje i zabava.

Najukusniji kotlić pripremila je ekipa iz Prhova i osvojila plazma televizor, drugo mesto pripalo je ekipi Vajat iz Pećinaca koji su osvojili bicikl, dok je treće mesto pripalo još jednoj ekipi iz Prhova koji su kao nagradu osvojili lovački lonac sa poklopcem. Svim ekipama koje su učestvovale na Kotličijadi uručene su zahvalnice za učešće.

Poseban pečat manifestaciji Ulica dobrih vibracija, kao i svake godine, priredila su folklorna društva iz cele Srbije, koja su svečanim defileom ulicom Slobodana Bajića a zatim na šetalištu prikazala šarenilo i tradiciju našeg naroda. Mlade fokloraše iz 13 folklornih društava, na šetalištu su dočekale sremačke krofne koje su pripremile članice UŽ „Sremica“, a organizator defilea DNNT „Pećinci“ i ove godine potrudio se da posetioci uživaju, kako u defileu, tako i tokom koncerta narodnih pesama i igara.

Nakon koncerta mladih folkloraša, publika je do kasno u noć uživala u zvucima violine mladog i talentovanog violiniste iz Pećinaca Aleksandra Bučića, a kao prateći program jučerašnjeg dana u holu Kulturnog centra otvorena je i izložba slikara sa teritorije pećinačke opštine. Ljubitelji likovne umetnosti će tokom narednih 10 dana, biti u prilici da pogledaju 23 slike Gordane Šarić iz Šimanovaca, Dragoljuba Trindića iz Karlovčića i Tatjane Marjanović iz Šimanovaca.

Izvor: Opština Pećinci