ПОЧЕЛА ЗИМСКА ПРЕДАВАЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Данашњим предавањем у Пећинцима за пољопривредне произвођаче са територије пећиначке општине, започело је зимско саветовање које и ове године организује пећиначко Удружење пољопривредних произвођача у сарадњи са Пољопривредном стручном службом из Сремске Митровице и Агенцијом за развој општине Пећинци.

Пољопривредни произвођачи из Пећинаца, Прхова, Попинаца, Сибача, Сремских Михаљеваца, Карловчића и Шимановаца били су прилици да чују савете у вези прихране и заштите стрних усева, пролећне сетве и њене исплативости од стручњака из ПСС из Сремске Митровице Дејана Степановића, Мирјане Тојагић Миловановић, Јована Бојића и Милана Милића.

Предаваче и пољопривреднике на почетку је поздравио заменик председника Општине Зоран Војкић, који се и предавачима и организаторима захвалио што сваке године организују едукације које су врло значајне за наше пољопривреднике и због тога их Општина Пећинци подржава.

Захваљујући доброј сарадњи пећиначке локалне самоуправе и Развојног фонда Војводине, на саветовању је представљено и 15 кредитних линија Развојног фонда Војводине, од чега су 8 за регистрована пољопривредна газдинства, а 7 за правна лица и предузетнике.

По речима Дејана Славујевића, од пре неку годину РФВ у понуди има и дугорочни кредит за финансирање климатски одрживих инвестиција који за циљ има да обезбеди финансијска средства за пројекте смањења емисије угљен диоксида, као и смањење глобалног загревања.

“Финансирају се пројекти за унапређење енергетске ефикасности производних и пословних објеката, за набавку пољопривредне и друге механизације на хибридни или електрични погон пољопривредне прикључне механизације за интегралну биљну производњу, опреме за грејање и хлађење, смањење зависности од фосилних горива, као и других намена из области смањења глобалног загревања и заштите животне средине. Занимљиво код овог конкурса је што поред регистрованих пољопривредних газдинстава и правних лица, могу да аплицирају и јединице локалне самоуправе, или јавна предузећа” – рекао је Славујевић.

Оно што је свакако последњих година постало не само актуелно, него и донекле неопходно за све пољопривредне произвођаче, управо због све већих и непредвидљивијих климатских промена, јесте осигурање усева, о чему је говорио Вук Вучелић.

“Желимо пре свега да едукујемо људе да је осигирање добра ствар, да се ради о озбиљним системским стварима. Оно што је важно за наше пољопривреднике је сигурност, а ми ово осигурање зовемо бесплатне паре, јер ни општине ни газдинства не морају да издвајају своја средства него им то поклања држава. Новац се обезбеђује из ИПАРД фондова, који иде у државни буџет, а који се даље распоређује заинтересованим локалним самоуправама које расписују конкурс” – казао је Вучелић.

На данашњем саветовању пољопривредни произвођачи били су у прилици да чују више и о употреби и преласку на електронско вођење пољопривредних газдинстава, такозвани Е-АГРАР, производњи шећерне репе, а представљени су и нови ЗП хибриди.

Након Пећинаца, зимско саветовање се наставља сутра у Доњем Товарнику у Ловачком дому за пољопривреднике из Суботишта, Брестача, Доњег Товарника и Огара. Почетак предавања је у 10.00 часова.

Треће предавање биће одржано у Купинову, у петак, 24. фебруара, у 10.00 часова, у купинској основној школи, за пољопривредне произвођаче из Деча, Обрежа, Ашање и Купинова.

Извор: Општина Пећинци