ПОЧЕЛИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“

Манифестација „Антићеви дани“ која се ове године реализује по 11. пут, под слоганом „Псовке нежности“ свечано је отворена данас, у Градској кући. Манифестацију је отворио члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је том приликом истакао да су „Антићеви дани“ много више од пуког сећања и да се многобројним програмима, у школама, библиотекама и другим установама културе, даје нова снага Микиним делима која су непролазна, као и вредностима које је он својим животом славио.

-Пред нама је 11. издање манифестације чија је мисија, да на најлепши могући начин велича лик и дело песника чије је наслеђе допринело позиционирању Новог Сада као регионалног и културног центра и будуће Европске престонице културе – изјавио је Далибор Рожић.

У оквиру програма свечаног отварања наступили су рецитатор и књижевник Ратомир Рале Дамјановић који је казивао стихове Антићевих песама, као и хор ОШ “Мирослав Антић“. У име установе која реализује ову манифестацију, присутнима се обратио и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић. Он је позвао публику да у оквиру манифестације погледа документарни филм о Мики Антићу и додао да ће Културни центар Новог Сада ту манифестацију ускоро представити у Подгорици, Котору, али и широм Балкана будући да интересовање постоји, јер Мика Антић припада не само новосадској, већ и европској и светској културној баштини.

Манифестација „Антићеви дани“ одржава се у периоду од 12. до 16. марта, на више локација у Новом Саду. На дан рођења славног песника 14. марта, делегација Града заједно са најбољим ученицима из основне и из средње школе у Новом Саду, положиће венце на споменик у Дунавском парку, а истог дана у Дворцу „Еђшег“ биће отворена изложба дечијих радова са конкурса „Стварајмо један нови свет“ посвећена песнику. Последњи дан манифестације, 16. март биће обележен уручењем награде „Мирослав Антић“ Ненаду Шапоњи за збирку песама „Изгледам, дакле нисам“, коју је објавила издавачка кућа „Прометеј“.