ПОЧЕЛИ ЈУБИЛАРНИ ДЕСЕТИ “ДАНИ БРАЗИЛА“ У НОВОМ САДУ

Уз бразилске ритмове и разиграну атмосферу у културној станици “Еђшег“ отворени су 10. “Дани Бразила“ који ће трајати до 25. августа у Новом Саду. Том приликом представљени су овогодишњи програми самба, капоера и плесних радионица, а о својим наступима говорили су гости из Бразила, али и људи из домаће школе самбе. Присутнима на отварању обратили су се амбасадор Савезне Републике Бразил у Србији Едуардо Ботелхо Барбоса, уметнички директор “Дана Бразила 2019“ Војислав Воја Малешев и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

“Дани Бразила већ представљају традиционалну манифестацију у Новом Саду и увек је велико задовољство када уживамо у представљању тако егзотичне и занимљиве културе. Овај догађај има велику популарност и доприноси, како култури Новог Сада, који негује различитост као врхунску вредност, тако и туризму. Драго ми је што је и ове године та манифестација успешно организована, и то сарадњом појединаца, организација и установа чија синергија увек даје најбоље резултате“, нагласио је Далибор Рожић.

Како се могло чути од организатора, највећа звезда Фестивала биће један од најпопуларнијих DJ-ева и продуцената бразилске drum’n’bass сцене DJ Patife. Поред њега наступиће и Bloco Clandestiono и Tropicana Samba Show из Москве, Banda Berimbau из Трста и домаћини – новосадска школа самбе Батериа Самбанса. Традиционално, последњи дан фестивала, обележиће највећа карневалска поворка до сада у центру Новог Сада. Програм и радионице у оквиру Дана Бразила биће одржане на  више локација у граду, а неке од њих су Петроварадинска тврђава, новосадска плажа Штранд, Летњи биоскоп Културног центра Новог Сада и културна станица Еђшег. Све радионице за почетнике и већи део фестивалског програма биће бесплатни за Новосађане и њихове госте, захваљујући Граду Новом Саду који је један од оних који су препознали значај манифестације.

10. Новосадски самба карневал “Дани Бразила“ организује Удружење грађана Арткор у сарадњи са Удружењем поштовалаца бразилске музике и културе Самбанса, Спортским удружењем Capoeira Senzala и Плесним удружењем Sambalkinhas из Новог Сада, а под покровитељством Градске управе за културу, Градске управе за привреду, амбасаде Бразила, Туристичке организације Града Новог Сада, и уз помоћ партнера – културне станице “Еђшег“, Омладинске престонице Европе 2019. године – ОПЕНС, Културног центра Града Новог Сада и ЈП “Градско зеленило“.