ПОЧЕЛО „ЦРНОГОРСКО КУЛТУРНО ЉЕТО“ У КРУШЧИЋУ

„Црногорско културно љето“ почело је јуче у Крушчићу. Први дан програма обележила је представа „Ласице“, драмског студија „Луча“. Организатори ове манифестације су Удружење Црногораца Крушчића и Културно-уметничко друштво „Крушчић“. Миладин Чепић, председник Културно-уметничког друштва „Крушчић“, истакао је да један овакав догађај носи са собом веома велику важност, а такође се и похвално изразио када је реч о сарадњи са институцијама Републике Црне Горе у Србији и са општином Кула:

„Програм отвара представа „Ласице“ драмског студија Луча, сутра нам долазе гости из Бијелог поља, а последњег дана имамо мало шири дијапазон активности. Када је о сарадњи са представницима званичне Црне Горе, изузетно смо задовољни сарадњом са конзулатом, који увек има слуха за наше молбе и потребе. Наравно, не могу да изоставим локалну самоуправу и председника Дамјана Миљанића, јер увек наилазимо на разумевање и отворена врата за сваку врсту иницијативе коју наше друштво предложи“.

Отварању „Црногорског културног љета“ присуствовали су и представници локалне самоуправе. Дамјан Миљанић, председник општине Кула, нагласио је да је рад на  константном побољшању положаја националних заједница један велики и битан посао. Такође, Миљанић је изјавио да му је драго што је баш Крушчић, као једна толерантна и мултинационална средина, домаћин овог догађаја:

„У претходних пар недеља имао сам задовољство и част да присуствујем или отварам сличне манифестације националних заједница које живе у нашој општини, па је тако недавно била „Црвена ружа“ у Руском Крстуру, а фактички у исто време се одржао и завршни концерт „Непкера“. Имамо и добру сарадњу са украјинском националном заједницом, чије је седиште савета у Кули, тако да је то једна карактеристика и, могу слободно рећи, једно богатство наше општине, а на крају крајева и Војводине и Србије. Посебно задовољство ми је да, овде у Крушчићу, будем на једној оваквој манифестацији која осликава живот и рад оних који су дошли путем колонизације на ове просторе,као и њихових потомака, који данас доприносе бољитку и просперитету наше општине у свакој области“.

На самом почетку програма окупљенима се обратила Невенка Ћировић, генерални конзул Црне Горе у Србији, која је поздравила све присутне и нагласила важност добре сарадње, како конзулата и општине Кула, тако и две суседне државе у целини. Одржавање ове манифестације, сем поменутих организатора, помогли су Општина Кула, Туристичка организација општине Куле, Национални савет црногорске националне мањине у Србији и Управа за сарадњу са дијаспором Владе Црне Горе.

Извор: Општина Кула