ПОЧЕО АРХЕОЛОШКИ КАМП „7/500“

У Купинову је у току 7. Археолошки камп који и ове године организује Удружење „Зелени поглед“ у сарадњи са Националним волонтерским сервисом „Млади истраживачи Србије“ који реализују кампове уз подршку Министарства омладине и спорта. Покровитељ кампа је пећиначка локална самоуправа, а логистичку подршку пружа Туристичка организација општине Пећинци.

Сам назив овогодишњег кампа је симболичан „7/500“ – 7. камп по реду и 500 година од турског разарања тврђаве Купиник, а како нам је рекао Перица Одобашић археолог и председник Удружења „Зелени поглед“, од првог дана 6 волонтера из Србије вредно раде на археолошким истраживањима средњовековне тврђаве Купиник.

„Овогодишњи камп се одржава паралелно са систематским археолошким истраживањима средњовековног утврђења Купиник које спроводе Народни музеј из Београда и Општина Пећинци, тако да учествујемо и на самим истраживањима. С обзиром да нам време иде на руку, вредно радимо од првог дана када смо припремали терен око тврђаве, да би од јуче започели са систематским истраживањима. Иначе, волонтери ће ове године бити и део манифестације Купиник – Дани змајева, јер на неки начин учествују у припремама саме манифестације, која ће бити одржана у суботу, 11. септембра, управо под бедемима Купиника“ – рекао је Одобашић и додао да камп ове године први пут није међународног карактера због епидемије корона вируса, као и да је због такве ситуације далеко смањен број пристиглих волонтера.

Овогодишњи Археолошки камп траје од 5. до 18. септембра, а волонтери су смештени у просторијама Етно куће Путник у Купинову која је и седиште ТО општине Пећинци.

Извор: Општина Пећинци