ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА „ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ 2018“

Пројекат „Партиципативног буџетирања“од почетка реализације 2015/16. године задобио је велико поверење грађана, о чему најбоље сведочи податак да се у последњем циклусу пројекта укључило преко 3.000 грађана наше општине.

Важно је истаћи да су сви пројекти који су уврштени у претходне две године у буџет Општине Рума, а било их је укупно осам, реализовани. Локална самоуправа подржала је и многе добре идеје које у самом процесу „Партиципативног буџетирања“ нису добиле довољан број гласова, па је тако пронашла модел за суфинансирање пројекта изградње учионице на отвореном у Никинцима.

У овогодишњи буџет уврштено је пет пројеката „Партиципативног буџетирања“, a Општина Рума ће у граду финансирати набавку ормарића за ђаке у основним школама: „Иво Лола Рибар“, „Душан Јерковић“ и „Змај Јова Јовановић“ и изградњу лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља, док ће се у селима одрадити пројекти: мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Малим Радинцима; уређење центра села Платичево и изградња парка у центру села Вогањ.

Први пројекат који ће бити реализован је набавка ормарића за три основне школе у Руми. Процедура јавне набавке се приводи крају, а након одабира најбоље понуде и потписивања уговора, Општина Рума ће купити близу 1.700 ормарића које ће, сразмерно броју ученика, бити подељене основним школама „Душан Јерковић“, „Змај Јова Јовановић“ и „Иво Лола Рибар“.

Подсетимо да је у оквиру Партиципативног буџетирања“ 2017. године ормариће добила и ОШ“ Вељко Дугошевић“

Поред набавке ормарића припрема се и пројекат постављања дечијих мобилијара у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Малим Радинцима.  Ускоро почињу и конкретни радови на изградњи лифта у румском Дому здравља, а у овој Установи очекују завршетак посла половином наредног месеца. У наредном периоду биће обављене и припремне процедуре за пројекте уређења центра Платичева и парка у Вогњу.

У пилот пројекту (2015. године предлагање идеја, 2016. реализација) су кроз „Партиципативно буџетирање“ урађени пројекти: теретана на отвореном у парку поред ОШ „Вељко Дугошевић“ у Руми; реконструкција трим стазе и мобилијара у излетишту „Борковац“ и санирање објекта јаслице УПВО „Полетарац“ у Руми.

Прошле године су завршени пројекти: ормарићи за ђаке – ОШ „Вељко Дугошевић“, санација и реновирање Бродић паркића; Авантура парк за децу-прилагођен за предшколце, Пешачко-бициклистичка стаза Жарковац-Путинци и прва фаза уређења центра Хртковаца. Због планске захтевности пројекат Пешачко-бициклистичке стазе Жарковац-Путинци је рађен фазно и наишао је на велико одобравање мештана два села који сада на много сигурнији и безбеднији начин могу отићи из Жарковца у Путинце и обратно.

Извор: Општина Рума