ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ АДОЛЕСЦЕНАТА О ШТЕТНОСТИ УПОТРЕБЕ ДУВАНА

Поводом Националног дана без дуванског дима, који је ове године обележен под слоганом „Свака цигарета смета“, Црвени крст Пећинци је 9. фебруара организовао едукацију у Основној школи „Душан Вукасовић Диоген“ у Купинову.

Волонтер Црвеног крста, професор биологије Биљана Радисављевић, је за ученике 7. разреда основне школе у Купинову организовала интерактивно предавање на тему штетности дувана и дуванског дима. Осим корисних информација које су могли да чују, организована је и радионица на којој су ученици сами правили промотивни материјал исказујући своју креативност, а то је најбољи начин да усвоје нова знања у области здравствене превенције.

У Црвеном крсту истичу да важно да млади знају да је поред рака плућа, употреба дувана повезана са оболевањем од најмање 20 других малигних обољења. Употреба дувана је и фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, хронични бронхитис и многе друге болести. Поред тога, употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

„Овакве едукације су веома значајне за подизање свести становништва, нарочито адолесцената, о штетности употребе дувана и дуванских производа, посебно када знамо да услед њихове употребе сваке године у свету умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму“ – каже секретар пећиначког црвеног крста Гордана Коњевић.

Извор: Општина Пећинци