ПОКРАЈИНСКИ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ ОБЕЛЕЖИО 52. РОЂЕНДАН

Покрајински Завод за заштиту природе обележава 52. годину институционалне заштите природе у Војводини. Свечаности у Заводу присуствовали су представници ресорног Министарства, еколошких удружења и управљача заштићених природних добара, наводи РТВ.

Природњачка збирка Покрајинског завода за заштиту природе, од оснивања до данас, стасала је у модерну и веома посећену.

На око 850 квадратних метара чувају се ишчезле и угрожене биљне и животињске врсте,више стотина хиљада примерака,које годишње погледа 100 хиљада посетилаца ,од којих 35 хиљада деце. Имајући у виду управо њихове интересе у плану је модернизација изложбе,по узору на Природњачки музеј у Њујорку.

И то је само један од укупно шест међународних пројеката за који ће та значајна установа, која данас слави 52. рођендан, аплицирати ове године.

„То су пројекти заштите врста,заштите станишта,промоције природе,њене туристичке валоризације и у том смислу ценимо помоћ наших партнера који, пре свега, долазе из региона, када говоримо о организацијама са којима сарађујемо то су организације пре свега из суседних земаља Мађарске и Хрватске, али и такође из Дунавског слива“, рекао је Марко Туцаков, самостални стручни сарадник за Међународну сарадњу и управљање пројектима.

Покрајински завод за заштиту природе, уз друге сличне установе у земљи, има кључну улогу у реализацији поглавља 27, које би требало Србију да приближи еколошким стандардима Европске уније.

„Србија има три биогеографска региона, а ми се налазимо у Панонском. Овај други, континентални и високо алпски планински регион ће координирати београдски Завод. И то је озбиљан посао пред нама, који треба да буде заснован на егзактним подацима јер уколико не буду егзактни подаци онда можемо имати последице у будућности, а последице се односе на свакодневно плаћање казни, а казне су огромне“, рекла је др Биљана Пањовић, директорка Покрајинског Завода за заштиту природе.

На свечаности поводом 52-ге годишњице постојања, сумирани су резултати у прошлој и представљен програм рада за ову годину, а додељене су и јубиларне награде. Наредних дана сви посетиоци моћи ће, уз сталну поставку, да погледају и фото-изложбу под називом „Окружени природом“, аутора Микеша Бенцеа, која је изложена у холу Покрајинског завода.

Извор: РТВ