ПОКУШАЈ ПРЕЛАЗКА ГРАНИЦЕ СКРИВЕН ИСПОД КАМИОНА

Цариници су, на излазу граничног прелаза Батровци 10. септембра 2018. године, били сведоци рискантног покушаја једног мигранта да границу пређе седећи на резервном точку испод шасије камиона. Истога дана још петорица Авганистанаца су на већ уобичајан начин покушала да се у товару камиона домогну ЕУ. 

Када је камион бугарских регистарских ознака који је превозио храну за птице из те земље ка Француској стигао на гранични прелаз Батровци, царински службеници су га упутили додатан преглед скенер уређајем, не слутећи какав ће призор угледати на снимку.

Скенер често покаже људске силуете у приколицама камиона који саобраћају ка земљама Западне Европе, али досад се ретко дешавало да мигранти ризикују живот скривајући се испод теретних возила.

Подсетимо да је један такав случај забележен у јесен 2016. године када су цариници на прелазу Шид, испод камиона пронашли двојицу промрзлих и готово укочених миграната којима се сан о бекству на Запад није остварио.

У нешто конвенционалнији начин кријумчарења преко границе упустила су се петорица миграната које су 10. септембра на Батровцима цариници затекли у товару једног камиона.

Реч је о петорици Авганистанаца које је скенер регистровао у приколици камиона турских таблица који је превозио кровне металне конструкције на релацији Турска – Холандија.

Након што је камион прошао контролу скенером, цариници су током прегледа возила открили уобичајени „потпис“ илегалаца – пресечену, па помоћу игле и лепка поново састављену сајлу.