ВУК РАДОЈЕВИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ КАНАЛИЗАЦИЈЕ У КИКИНДИ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, са градоначелником Кикинде Павлом Марковим, обишао је данас радове на изградњи фекалне канализације у сливу Шумице, у Кикинди, за чије суфинансирање је ресорни секретаријат издвојио 10 милиона динара.

Према речима Радојевића реч је о радовима, који су од изузетног значаја за све грађане овог дела Кикинде, који живе на периферији у најнеусловнијем делу града, где проблем недостатка фекалне канализације траје већ више деценија.

„Финансијска подршка Секретаријата овом пројекту, чија је укупна вредност 37 милиона динара, и чији је циљ унапређење живота и приоритетних потреба грађана који живе на пеиферији Кикинде је, уједно, и показатељ квалитетне сарадње коју остварују Покрајина и локална власт. Реч је о пројекту, који је подељен у две фазе. Прва фаза се односи на слив Шумице и покрива деонице: Шумицино сокаче, Милошевачки друм и Микро насеље и обухвата 1.800 метара примарне мреже, и 900 метара секундарне мреже, углавном кућних прикључака“, изнео је Радојевић и најавио реализацију још једног пројекта у Кикинди, који ће се одвијати уз помоћ Покрајине.

Радојевић је рекао да је реч о изградњи два нова бунара, чија укупна вредност износи 25 милиона динара, у чему је учешће Секретаријата 17,5 милиона динара. Протекле недеље, Покрајина је тим поводом потписала уговор са представницима Града Кикинда.

„Управо на овом потезу Шумице налази се извориште одакле се водоснабдева Град Кикинда, у оквиру десет бунара који су у функцији. Међутим, неки су стари и по тридесетак година. Изградњом нових бунара предупредићемо сваку, евентуалну, могућност нестабилног водоснабдевања. Истовремено, добијамо и 60 до 70 литара воде у секунди, који треба да буду у функцији новог постројења за прераду воде у Кикинди“, указао је ресорни секретар.

Др Радојевић је подсетио, да је од формирања ове Покрајинске владе, Покрајински секретаријат за пољопривреду у сарадњи са Градом Кикиндом, када је у питању реконструкција изградња водоводне и канализационе мреже, заједнички реализовао пројекте у вредности од око 77 милиона динара. Радојевић је навео да, уколико се говори о укупној сарадњи ресорног секретаријата и Града, вредност заједничких пројеката је око 162 милиона динара. Реч је о пројектима уређења каналске мреже у функцији наводњавања и одводњавања, и истовремено реализацији пројекта на уређењу атарских путева, отресишта и уклањања дивљих депонија.

Градоначелник Кикинде Павле Марков истакао је да је реч о вишедеценијском проблему, што говори о важности самог прјекта за грађане овог дела Кикинде. Реч је о компликованом пројекту, а с друге стране и веома скупом. Ове године је започета прва фаза пројекта, и како је Марков истакао, уз подршку Покрајине, са којом постоји тесна и успешна сарадња, очекује да ће до краја наредне године пројекат фекалне канализације за слив Шумице бити у потпуности завршен.

Завршетак прве фазе радова на реализацији пројекта изградње фекалне канализације у Кикинди, према речима извођача радова, планирана је за 120 дана од почетка радова.

Извор: ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство