ПОЛА ВЕКА АНИП-А „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ – ЧУВАРИ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Изложбом у Културном центру „Брана Црнчевић“ Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ обележио је синоћ велики јубилеј – 50 година постојања. Ретроспективну изложбу фотографија румског АНИП-а, употпунила је и поставка уникатних народних ношњи и традиционалних инструмената.

Изложба има за циљ да, својом поставком, кроз слику, ритам, осећај и реч представи историју успешне године рада Ансамбла и нашу богату културну баштину, те искаже захвалност свима који су допринели да наш Ансамбл данас буде незамењив у укупној културној сцени Руме, а онда и Срема, и важна тачка уметничког идентитета нашег града, казао је Петар Поповић, шеф Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“.

„Дичимо се богатим културним наслеђем и традицијом, на понос будућих, али и претходних генерација који су били чланови Ансамбла. Потребна су огромна улагања у ношње, кореографије, али се све то исплати ако погледамо са чим све располажемо, а ово што видите је мали део, ми смо изнели само наше најлепше ношње. У свом постојању, за ових пола века, смо имали и успона и падова, а од 2004. године, када смо направили једну реорганизацију, број чланова смо упетостручили и сада АНИП броји нас 250. Промовисали на најбољи начин, само са поносом, Србију, Срем и наравно нашу Руму, на бројним међународним фестивалима. Освајали награде и људе упознавали са културном ризницом нашег народа. Јединствени смо у земљи, јер смо поново оживели неке заборављене обичаје, па тако нашим шоровима поново, на други дан Духова, иду краљице“, напоменуо је Поповић.

Стеван Ковачевић, председник СО Рума и Организационог одбора обележавања јубилеја каже да пола века рада АНИП-а „Бранко Радичевић“ није важно само за „Бранковце“ већ и за румску општину.

„50 година није мало, да друштво само постоји, без неких значајнијих резултата па је важан јубилеј, а поготово ако су те године, као и случају АНИПА-а, испуњене важним наступима, у земљи и ван ње, многобројним наградама и стотинама и стотинама чланова који су прошли кроз ово друштво. Ово је важно за све грађане румске општине јер је АНИП „Бранко Радичевић“ један од највећих репрезената нашег града ван граница наше државе. Ансамбл је доказано квалитетан и дао је немерљив допринос за очување нашег нематеријалног културног наслеђа“, сматра Ковачевић.

Свечано отварање изложбе увеличали су Народни оркестар и певачка група Ансамбла, а председница Управног одбора АНИП-а Јадранка Равић представила је Монографију „50 година са Вама“, у којој су представљени кључни сегменти рада румског Ансамбла, а књига је богато илустована.

А о тренутној атмосфери у АНИП-у најбоље сведоче речи Наташе Катић.

„Ја сам члан већ 19 година, почела сам да играм са четири године, кажу пре сам научила да играм него да ходам. После неког времена ово постаје начин живота, дружимо се, јако је добра атмосфера на пробама, одрасли смо заједно и то је једна посебан прича шта АНИП значи за нас“, каже Наташа.

Специјални гости на изложби били су први чланови АНИП-а, које је публика поздравила овацијама.

Извор: Општина Рума