ПОЉОПРИВРЕДА ЈЕ РАЗВОЈНА ПОЛУГА СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић изјавио је на отварању 86. Међународног пољопривредног сајма, који је данас почео у Новом Саду, да је пољопривреда једна од најзначајних полуга српске економије, и истакао да су томе допринеле мере Владе Србије и Покрајинске владе.

„Раст бруто домаћег производа у прошлој години је 4,4 одсто, од чега готово трећину доприноси пољопривреда. То говори о томе колико је аграр важан за нашу економију“, казао је Милићевић.

Он је нагласио да је Покрајинској влади у врху приоритета аграр, те да је у протекле три године уложено више од 20 милијарди динара за подстицајне мере за оснаживање пољопривредника.

Милићевић је додао да су значајне инвестиције и у каналску мрежу, системе за наводњавање, где је инвестирано више од 65 милиона евра, и обезбеђено наводњавање 107 хиљада хектара обрадивог земљишта. 

Овогодишњи Пољопривредни сајам је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је нагласио да најзначајнија сајамска манифестација у овом делу Европе сваке године има константан пораст излагача. 

„Пољопривреда јесте озбиљна развојна шанса Србије, али она не може да буде, усамљена, него мора да буде подржана од стране државе и свих носиоца извршне власти. Такође, пољопривредници морају да буду отворени за нова знања и иновације, да прихвате нове технологије, јер без тога нећемо бити конкурентни на тржиштима која су нам захваљујући бољем политичком угледу Србије отворена“, рекао је Вучевић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је нагласио да је Пољопривредни сајам у Новом Саду постао мали за све који желе да излажу, што је доказ да су Србија и српска пољопривреда у кругу од хиљаду километара сигурно најдоминантнији сектор.

„Можемо сигурно да кажемо да смо доминантни не само у производњи, него и у трговини пољопривредним и прехрамбаним производима“, рекао је Недимовић и поновио да „Србија нема нафту, море, злато, али има пољопривреду и храну“.

На свечаности отварања обратили су се и амбасадор Туниса Сејф Алах Реџеп и помоћник министра пољопривреде Италије Франко Манцато.

Амбасадор Реџеб је рекао да ће Тунис, као Земља пријатељ 86. Међународног пољопривредног сајма, наступити са 12 компанија из Африке. Како је  навео, оне ће представити углавном пољопривредно-прехрамбене производе, а сајам је за њих добра прилика да пронађу партнере у Србији и региону.

Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Италија. Како је навео Франко Манцато, Србија и Италија имају 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства.

„Пружам подршку италијанским компанијама које желе да послују на Балкану. Наше партнерство се не ограничава само на Пољопривредни сајам, већ желимо да наше две земље сарађују и ван оваквих манифестација „, рекао Манцато.

Овогодишњи Међународни пољопривредни сајам окупио је преко 1500 излагача из преко 60 држава.