ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ОСНИВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ КУЛТУРНОГ КОНЗОРЦИЈУМА „АКТИВАРИЈУМ“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и представници Еврорегиона (ДКМТ), потписали су данас у Араду, у Румунији, меморандум о оснивању међународног Културног конзорцијума “Активаријум“.

Реч је о платформи за организовање и реализацију културних и уметничких пројеката према заједничком плану, на основу које ће се истаћи специфичности и капацитети свих страна укључених у овај пројекат.

„Потписивањем овог меморандума, показујемо да регион живи, да ствара нова дела и нове пројекте за будућност“, изјавио је председник Мировић.

Он је истакао да ће се наша културна заједница, развијати онолико колико, како јe рекао, наши културни потенцијали буду увезани.

„Mорамо да будемо практични и да учинимо све да повежемо културне институције из наших регија, и да и у овој области у оквиру Еврорегиона ДКМТ сарадња буде практична и остварљива у корист свих грађана“, истакао је председник Мировић.

У меморандуму је посебно истакнут значај овог споразума због припрема Еврорегиона за 2021. годину, када ће Нови Сад и Темишвар бити Европске престонице културе.

Поред председника Мировића, меморандум су потписали представници мађарских жупанија Бач – Кишкун и Чонград и жупанија Тимиш и Арад из Румуније.

Током радне посете Араду, председник Мировић обишао је са представницима Савеза Срба у Румунији, Арадску тврђаву, након чега је присуствовао помену српским жртвама, страдалим у Првом светском рату, где је положио венац и указао почаст свим жртвама логора у Араду.

Посети Араду присуствовао је и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.