ПОТПИСАН ОКВИРНИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА КИНЕСКОМ АКАДЕМИЈОМ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовалa je данас потписивању Оквирног споразума између Кинеске академије за културно наслеђе и Покрајинског завода за заштиту споменика културе на номинацији „Историјског места Бач са окружењем“ за упис у листу светске културне и природне баштине УНЕСКО.

Споразум су у Покрајинској влади потписали директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и директор Кинеске академије за културно наслеђе Чаи Ксијаминг (Chai Xiaming).

Честитајући на доброј сарадњи, која је данас озваничена и Оквирним споразумом, секретар Драгана Милошевић је истакла да је простор Војводине, кроз све претходне векове био место сусретања, преплитања и међусобног прожимања различитих народа, култура, вера и цивилазација.

Она је подсетила да је заштита културног наслеђа, због свега тога, наш прворазредни задатак и обавеза, не само према онима који су га створили, већ и према будућим генерацијама.

„Због тога је од изузетног значаја данашње потписивање Споразума о изради номинације „Историјско место Бач са окружењем“, нагласила је секретар Милошевић и додала да се он реализује у оквиру пројекта „Векови Бача“ започетог 2006. године под окриљем Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Овај пројекат, чији је аутор архитекта-конзерватор др Славица Вујовић, реализује се са циљем и задатком да се историјско наслеђе Бача и околине сачува и учини одрживим у свеколикој лепоти.

Данас је уједно и прилика, како је рекла Драгана Милошевић, да се још једном скрене пажња и на награду, коју је недавно добио пројекат конзервације Тврђаве Бач, најугледније признање Европске уније за културно наслеђе – награду Европе Ностре за 2018. годину.

Награда је тим значајнија, апострофирала је секретар Милошевић, што је добијена управо у Европској години културног наслеђа, а уручиће је 22. јуна на свечаности у Берлину, легендрани тенор Пласидо Доминго, који је и председник Европе Ностре.

Чаи Ксијаминг је овом приликом честитао на изузетном залагању свих стручњака Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који су успели да скрену пажњу и пласирају Србију у још препознатљивије оквире културе.

У име Министарства за културу и информисање, честитке је упутила помоћник министра за међународне односе и интеграције у области културе Асја Драча Мунтеан, која је подсетила да је сарадња која је формализована потписивањем овог споразума, проистекла из Меморандумa о разумевању, разменама и сарадњи у области културног наслеђа, потписаног у мају прошле године између Министарстава културе и информисања Србије и Државне управе за културно наслеђе Кине.

У оквиру те сарадње, Покрајински завод за заштиту споменика културе је данас у амфитеатру Покрајинског завода за заштиту природе, организовао и округли сто на тему „Историјско место Бач са окружењем – анализа изузетне универзалне вредности“, на којем су учествовали и представници Кинеске академије за културно наслеђе.