ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ДР БАЛИНТ ПАСТОР НАЈАВИО ПРОШИРЕЊЕ И ИЗГРАДЊУ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У ЧЕТИРИ ПРИГРАДСКА НАСЕЉА

Народни посланик и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) данас је, у Бачким виноградима, на локацији Постројења за пречишћавање воде за пиће представио пројекат проширења водоводне мреже овог насеља и изградње водоводне мреже у Хајдукову, Носи и Шупљаку, односно микрорегионалног водоводног система. Уз подсећање да је Постројење за пречишћавање воде за пиће у Бачким виноградима у функцији од 2015. године, др Балинт Пастор је рекао да је након неколико деценија учењен први корак да грађани Хајдукова, Бачких винограда, Шупљака и Носе имају воду за пиће.

„Већ годинама мештани ових насеља с пуним правом говоре да није нормално да у 21. веку немају воду за за пиће. Од 2015. године у Бачким виноградима водоводном мрежом је покривено свега од 30 до 40 одсто овог насеља, док у Хајдукову, Носи и Шупљаку уопште нема водоводне мреже и људи немају воду за пиће. Деценијама се на превазилажењу тог великог проблема ништа није дешавало, а сада се, коначно, догодило нешто позитивно. Наиме, израдиће се пројектно-техничка документација за проширење водоводне мреже у Бачким виноградима и за изградњу водоводне мреже у Хајдукову, Носи и Шупљаку, захваљујући средствима Зеленог центра за Западни Балкан којим управља Министарство за иновације и технологију Мађарске, а једно привредно друштво добило је средства у висини од око 160.000 евра за израду пројектно-техничке документације. Израда те документације је први корак, а након тога можемо да тражимо средства да аплицирамо за изградњу водоводне мреже у три села, односно за проширење водоводне мреже у овом насељу где се тренутно налазимо“, нагласио је др Балинт Пастор.

Истакао је да све ово сведочи о томе да је локалној самоуправи веома важан равномеран развој свих насеља на територији града Суботице.

„Пре неколико дана градоначелник Бакић је обишао обновљену амбуланту у Малој Босни за чију је адаптацију и реновирање из градског буџета издвојено 5,2 милиона динара, а ја сам данас представио пројекат проширења и изградње водоводне мреже у четири приградска насеља и израду пројектно-техничке документације која ће бити урађена захваљујући средствима које је обезбедило Министарство за иновације и технологију Мађарске. Зелени центар за Западни Балкан, иначе, финансира још неке пројекте у Суботици. Један од њих је побољшање квалитета воде у Палићком језеру, и то је пројекат који је у току, а други пројекат је уређење, у еколошком смислу, некадашње фабрике ‘Зорка’ како бисмо тај простор могли да користимо у будућности. Искрено верујемо да, захваљујући близини границе, развоју железничке мреже, туристичким потенцијалима и близини Палићког и Лудашког језера, овај крај може да буде један од најбрже развијајућих на територији нашег града, а оно што он заиста мора да има јесте и водоводна мрежа“, закључио је др Балинт Пастор.

Извор: Град Суботица