ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ДР БАЛИНТ ПАСТОР ПРИМИО АМБАСАДОРА САД КРИСТОФЕРА ХИЛА

Председник Скупштине града Суботице и народни посланик др Балинт Пастор (dr. Pásztor Bálint) састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији, Његовом екселенцијом Кристофером Хилом. Уз истицање да му је била велика част да данас прими амбасадора САД, др Балинт Пастор је, обраћајући се медијима након сусрета у Зеленој сали Градске куће, изјавио да су амбасадора Хила, пре свега, занимале теме које се односе на републички ниво и која су стремљења Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

„Говорио сам о томе да историјско помирење између српског и мађарског народа, које је постигнуто пре десет година,  представља преседан и у неким другим релацијама. Да оно што су успели да постигну Срби и Мађари доказује да проблем није ни у Србима, ни у Мађарима и да би оно што су  успели Срби и Мађари требало да постигну Срби са  неким другим народима, и Мађари са неким другим народима. Све то је допринело томе да ми сада не треба да говоримо о некаквим конфликтима, да не треба да говоримо о некаквим ружним стварима, него да можемо да градимо заједнички инфраструктуру, да можемо да стварамо боље место за живот овде у Србији, у Суботици, и Србима, и Мађарима, и свима који са нама живе“, подвукао је др Балинт Пастор.

Навео је да је говорио и о томе да ће СВМ бити део владајуће већине и која су стремљења и циљеви СВМ-а, као и да је током разговора доста времена било посвећено и Суботици.

„Разговарали смо о компаративним предностима Суботице, нешто мало о привреди и о култури, а  највише о туризму, о томе како Суботица треба да буде међу првим дестинацијама у сфери туризма у Србији и да за то имамо све предуслове. Разговарали смо и о развоју Палића, и шта  све треба да се уради да бисмо вратили стари сјај и Палићу. Ја сам амбасадора замолио да нам помогне у томе да потенцијални инвеститори из САД-а сазнају за Суботицу и за Палић и да дођу овде да инвестирају, јер мислим да има у шта да се инвестира. И ту не мислим  само на неке велике  инвестиције са великим фабрикама, него уколико жели неко да сачува неку стару грађевину и отвори неки кафић, ресторан, хотел, било шта. Сматрам да Суботица то и те како заслужује и да  Суботица и Палић могу да буду одлична места за  улагање“, нагласио је др Балинт Пастор.

После састанка и обиласка Велике већнице у Градској куће, др Балинт Пастор је амбасадору Кристоферу Хилу уручио пригодан поклон.

Извор: Град Суботица