ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ CORNUCOPIA НА 86. МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ У НОВОМ САДУ

Током 86. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, дана 15. маја 2019. године, одржана је размена истраживача из Србије и Мађарске и том приликом представљен је пројекат CORNUCOPIA.

Пројекат „Конкурентна одрживост пољопривредних предузећа кроз развој нових производа са додатом вредношћу  на бази алтернативних биљних врста- CORNUCOPIA” суфинансиран је кроз средства Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије и ушао је у другу половину своје реализације.
О њему је  на 86. Међународном Пољопривредном сајму говорила др Драгана Латковић, професорка Пољопривредног Факулета у Новом Саду, научне институције на којој се идеја за пројекат и родила.”У фокусу пројекта „Цорнуцопиа“ су алтернативне биљне врсте,  а ми смо искористили један сајамски дан и изашли смо из наших лабораторија и амфитеатара са жељом да и на тај начин афирмишемо њихов узгој  и укажемо на бројне производе који се од њих добијају. Уз наше партнере из суседства присутни су и произвођачи и предузетници из Мађарске, а ми ћемо их са задовољством повезати са нашим привредницима”, каже др Латковић.

Интерактивне радионице у оквиру пројекта „Цорнуцопиа“ најбоље су место за трансфер знања. У оквиру једне од њих било је лепо уверити се да  међу студентима Пољопривредног факултета постоји изузетно интересовање за изборни предмет Алтернативне биљне врсте, што нам је потврдио и Милош Ћурчић, студент треће године Департмана за ратарство и повртарство. “Нас четрдесет је на смеру и сви смо се, срећом или интуицијом, определили за овај предмет. Знамо и то да је, примера ради, сирак метлаш све исплативији, а и индустријска конопља постаје прави агробизнис“ каже Ћурчић.