ПРЕДСТАВЉЕНА ВОЈВОДИНА КРОЗ ХРОНИКЕ И ЛЕГЕНДЕ ЗОРАНА КНЕЖЕВА

Четврта књига аутора Зорана Кнежева „Војводина – хронике и легенде”, представљена је у Музеју Војводине 20. децембра 2018. Књига је писана и прикупљана десетак година а сада је публикована и доступна читаоцима.

На промоцији су говорили: мр Дарјуш Самии, виши кустос историчар Музеја Војводине коме је ово и прво представљање неке књиге; Миодраг Миша Близанац, историчар и музичар; као и аутор – Зоран Кнежев, књижевник, хроничар и публициста. Вече је улепшао мешовити хор „Просветитељи” а најављени говорник др Владимир Сакач је, на жалост присутних, изостао због потреба посла.   

Историчар Дарјуш Самии најпре је прочитао рецензију мр Синише Јокића у којој је истакнуто да је аутор прикупио значајну грађу која може бити одлично полазиште за даља прочавања. Да је сакупио податке, али и приче, казивања и објављене натписе, и све то савршено уклопио на једном месту.

Господин Самии истакао је да Зоран Кнежев, кроз публикације, приближава (суву) историју читаоцима али на веома занимљив начин. Да се није бавио једном уском темом на начин научника-истаживача већ је отворио много шире хоризонте. Да то ради попут средњовековних хроничара – почињући од прошлости да би стигао до садашњег тренутка и исти описао, одн. да се генезом великих историјских догађаја позабавио само ради описивања услова и околности одређеног феномена. А са многим нерешеним или непознатим феноменима, аутор се заиста храбро ухватио у коштац! Примера ради, описао је изглед Војводине кроз давно време, количину тада доступне обрадиве земље (само 15%), отицање Дунава, порекло Хазара чије је археолошко налазиште пронађено код Челарева и многе друге куриозитете.

Историчар Миодраг Миша Близанац, истакао је да је Зоран Кнежев фантастично описао и постојеће и нестале: градове, села и градишта; да је, као и обично, за сваки текст пронашао одговарајућу фотографију – праву малу бравуру! Нагласио је да је аутор само директно описао прошлост, али да је није тумачио него је то препустио самим читаоцима. Да је, пручавајући нашу прошлост, изучавао и стране путописце који су писали о овим крајевима. Истакао је да књиге Зорана Кнежева већ користе локални туристички водичи, јер вођење туриста нису само голе чињенице него и неке посебне приче (са окрајка историје), које дају прави зачин оном виђеном и доживљеном.

Зоран Кнежев, аутор нашег новог ексклузивног доживљаја Војводине кроз хронике и легенде, захвалио је присутној публици на одвојеном времену (иако је други дан славе Св. Никола). Потврдио је да је овом књигом мало изашао из свог шаблона кратких прича али да су подаци и даље ту. Да се није бавио политичким питањима, али да је зато пронашао многе занимљивости попут чињенице да је Војводина била највећи узгајивач шафрана, када је дошао кукуруз а када кромпир, како је изгледао Дунав пре 20 или 100 хиљада година и многе друге. Изразио је задовољство изгледом књиге, чији горњи део насловне корице украшавају плодови које даје Војводина, а доњи део садржи слику Сеобе Србаља, из разлога – што смо сви однекуд дошли!

 

За војвођанске.рс пише В. Раонић