ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПРЕМЕ ДОБИЈЕНЕ ИЗ ПРОЈЕКТА „ЕМБЕР“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић представио је данас опрему добијену из ИПА пројекта прекограничне сарадње Хрватска-Србија, који носи назив „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области – ЕМБЕР”, вредну више од 440 хиљада евра.

Донацију је обезбедила Европска унија, а учешће Покрајинске владе је у висини 15 % укупне вредности пројекта.

Подсетивши на 2014. годину која је била, како је рекао, година опомене, председник Мировић рекао је да је Покрајинска влада у минуле две године радила паралелно на реализацији пројекта „Ембер“ и на санацији обалоутврда на свим критичним местима у покрајини.

„Радићемо све док те критичне зоне, а посебно на обалоутврди на реци Сави, у општинама Рума и Сремска Митровица, не буду завршене“, рекао је председник Мировић.

Он је најавио да ће у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Градом Новим Садом бити изграђен Центар за ванредне ситуације, који ће бити, како је рекао, координатор свих ресурса, када је реч о ванредним ситуацијама.

„Желимо да у будућности, на једном месту кроз координацију Штаба за ванредне ситуације, одговоримо свакој ситуацији на адекватнији начин“, изјавио је председник Мировић.

Пројекат “Ембер“ је настао као одговор на поплаве које су погодиле наш регион у мају 2014. године, и представља само један у низу пројеката који се заједнички реализују у сарадњи институција из АП Војводине и Вуковарско – сремске жупаније, а уз подршку Европске уније.

Овим пројектом обезбеђена је, између осталог, и комбинована машина – утоваривач, машина за пуњење врећа песком, пумпа за воду, цистерна за питку воду и гумени чамци.

Обиласку је присуствовао и потпредседник Покрајинске владе и командант Штаба за ванредне ситуацијеЂорђе Милићевић.