ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ДРУГОГ ДАНА НА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМУ

Централна тема 26. Копаоник бизнис форума је „Србија десет година после велике рецесије: Снажан раст као императив“. Делегација Привредне коморе Војводине – председник Бошко Вучуревић и секретар Удружења услуга мр Зоран Трповски као учесници Форума, који се одржава у хотелу „Гранд“ до среде, 6. марта 2019. године, у организацији Савеза економиста Србије, присуствовали су пленардној сесији током другог дана Форума, у уторак, 5. марта 2019. године на тему „Утицај развоја инфраструктуре, иновација и активне политике запошљавања на раст“.

Том приликом, потрпедседница Владе и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је да нефизичке баријере чине привреду неконкурентном, јер је, како је рекла, просек задржавања на границама између пет и осам сати.

„Ми у 2018. години бележимо 58 милиона аутомобила на аутопутевима, а 2012. године било је 32 милиона возила. Планирамо да од 2025. до 2028. године 110 милиона аутомобила буде на коридорима Србије“, рекла је Михајловић најавивши нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра.

Учесник пленарне сесије био је и министар рада и запошљавања Зоран Ђорђевић, који је рекао да пет фактора утиче на задовољство људи, а то су, како је рекао, образовање, култура, криминал, односно безбедност људи, здравство и заштита животне средине и додао да не постоје релевантни подаци колико је људи отишло из Србије.

„Велики проблем је што људи одлазе у фертилном добу, смањен је број живорођене деце. Просечно се људи у иностранству задрже 11 година, рекао је Ђорђевић и додао да је Влада формирала Координациони тим за спречавање одлива људи.

Према речима министра за иновације Ненада Поповића, суфицит ИТ сектора у односима са иностранством је у прошлој години износио 615 милиона евра, , што је за 30 одсто више него 2017. године.

„По том параметру, сектор ИТ је најздравији сектор српске привреде“, рекао је Поповић и додао да према истраживању компаније Шнајдер електрик Србија, улагање у ИТ доноси уштеде од 20 до 80 одсто, као и да је рок порваћаја три године. Како је рекао, у Србији се улаже у 0,7 одсто профита у нове технологије, док у ЕУ то износи 3,5 одсто, те је предложио да држава оснује гарантни фонд који би преузео део ризика приликом улагања банака у стартапе како би они лакше дошли до финансирања.

Специјални гост био је генерални директор Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон (Christian Danielsson). Након тога, говорило се о родној равноправности у привреди. Компанија „ИКЕА“ је иницирала стварање Алијансе генералних директора за родну равноправност чије се компаније залажу за повећање броја жена на руководећим и другим местима, једнаке могућности за развој и за једнаке плате за исти рад жена и мушкараца. Том приликом, потписана је иницијативануз директоре компанија, амбасадора Шведске и поверенице за родну равноправност Бранкице Јанковић.

Другог дана Форума, одржани су панели на различите теме – развој инфраструктуре у региону, кључна питања код реструктурирања друштвених предузећа, да ли је људски капитал ограничење или шанса за снажан раст, од иновације до трансформације, затим о регионалној перспективи туризма, о шансама и изазовима у области енергетике и дигитализације, о развоју грађевинске индустрије и друго.