ПРИЗНАЊЕ ЗРЕЊАНИНУ НА 7. МЕЂУНАРОДНИМ ДАНИМА ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИJА НА НОВОСАДСКОМ САJМУ

Седми по реду Међународни дани енергетике и инвестициjа почели су данас у Конгресном центру Новосадског саjма. Приређуjу се у сарадњи са Покраjинским секретариjатом за енергетику, грађевинарство и саобраћаj и Централно-европским форумом за развоj (ЦЕДЕФ), а свечано их jе отворио министар рударства и енергетике у Влади Републике Србиjе Александар Антић.

Зрењанин jе Град приjатељ овогодишње манифестациjе и тим поводом градоначелник Чедомир Jањић потписао jе Уговор о покровитељству Новосадског саjма и Града Зрењанина. Нашем граду jе уручена и диплома “Наjбољи у енергетици”, као наjуспешниjоj локалноj заjедници у подстицању енергетске ефикасности и примени обновљивих извора енергиjе.  

Оцењуjући то признање за Град Зрењанин, градоначелник Jањић рекао да jе увек задовољство представљати се на Новосадском саjму, без обзира да ли се ради о Пољопривредном саjму, смотри туризма или енергетике.

“Мислим да Зрењанин доста тога чини у области енергетске ефикасности, али и генерално што се тиче инвестициjа, промовисали смо град као добро место за инвестирање, преполовили смо броj незапослених у односу на 2012. годину, са 12 хиљада таj jе броj пао на испод 6 хиљада, сарађуjемо одлично и урадили смо много тога са Покраjином, а нарочито с Владом Републике Србиjе и већ овог месеца очекуjемо почетак реализациjе велике инвестициjе из Jужне Кореjе”, нагласио jе он.  

Министар Александар Антић, отвараjући смотру, рекао jе да у овом тренутку енергетика и инвестициjе иду jедно уз друго у Србиjи и међусобно су зависни.

“Србиjа данас мора крупним кораком да улази у велики инвестициони циклус, коjи у значаjном сегменту обухвата управо област енергетике. Из тог разлога данас имамо велики броj инвеститора у Србиjи, имамо велики броj инвестициjа у инфраструктури, али jе све то могуће само ако обезбедимо потпуну енергетску сигурност, снабдевање свим кључним енергентима, што захтева и озбиљан инвестициони циклус у енергетици”, рекао jе Антић и додао да у овом тренутку, у проjектима коjи су у току, имамо више од 3 милиjарде евра инвестициjа у енергетици.

“То jе наjвећи инвестициони циклус у ком се налазимо у последње четири децениjе, а инвестициjе имамо у свим секторима енергетике. Само ове године имаћемо на мрежи, значи изграђено и пуштено у производњу, више од 250 мегавата из обновљивих извора енергиjе и то ће бити заиста сjаjна година за нашу енергетику”, истакао jе министар рударства и енергетике.       

Осим министра Антића, на свечаном отварању 7. Међународнх дана енергетике и инвестициjа говорили су и мр Слободан Цветковић генерални директор Новосадског саjма, Хараламбос Куналакис, опуномоћени министар за економске и трговинске послове Амбасаде Грчке у Србиjи и Ненад Грбић, покраjински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћаj. 

Како су навели организатори овог дводневног догађаjа, промоциjа проjеката Канцелариjа за енергетску ефикасност у циљу проналажења партнера, размена искустава и остваривање међусобне сарадње у одличном пословном амбиjенту уз наjактуелниjе теме на стручним скуповима, предавањима и презентациjама, одлика су Међународних дана енергетике и инвестициjа. Централне теме у 2018. години биће: енергиjа ветра, енергетска ефикасност у локалним самоуправама, геотермални извори, енергетска ефикасност у градитељству, решавање система хлађења, модели финансирања енергетских проjеката у локалним самоуправама, енергетска ефикасност у зградарству. 

 

Извор: Град Зрењанин