ОТВОРЕНИ 7. МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА

Седми међународни дани енергетике и инвестиција, који представљају највећи форум за иностране и домаће пројекте, једини те врсте у Војводини, отворени су данас на Новосадском сајму.

Манифестација у организацији Централно-европског форума за развој ЦЕДЕФ, Новосадског сајма и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, омогућава учесницима представљање пројеката и проналажење адекватних финансијских и стручних партнера за њихову реализацију, стимулише већа улагања у сектор енергетике, јача конкурентност локалних средина и подстиче локални развој широм региона.

„Кључна тема овогодишњег форума, биће енергетска ефикасност са својим моделима финасирања, а поред тога бавићемо се значајем ветропаркова, имајући пре свега у виду снагу и перспективу ветропаркова Војводине, с обзиром на то да ће преко 90 одсто свих ветропаркова у Србији наћи своју локацију у Војводини“, поручио је секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић.

Министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић, истакао је да је су енергетика и инвестиције нераскидива спрега, која је у овом тренутку у Србији поптпуно усаглашена.

„ Имајући у виду све оно кроз шта је наше друштво прошло у протеклих неколико деценија, Србија данас мора крупним кораком да уђе у велики инвестициони циклус који се огледа управо у енергетици“, поручио је Антић, подсетивши да је у овом тренутку више од три милијарде евра усмерено ка инвестицијама у енергетици,што представља највећи инвестициони циклус у коме се Србија налази у последње четири деценије.

Након обраћања званичника, потписан је Протокол о сарадњи између Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарсто и саобраћај и Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Војводине из Новог Сада. Протокол су потписали покрајински секретар Ненад Грбић и председник Синдиката Јосип Модић. Овим документом се значајно утиче на промовисање значаја покретања грађевинске индрустрије у АП Војводини како би се подстакло отварање нових радних места у грађевинарству и повећање потрошње грађевинског материјала произведеног у домаћим компанијама.

Током дводневног скупа на коме ће се представити 40 компанија-излагача, планирано је 25 конференција, радионица и предавања у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Циљ Међународних дана енергетике и инвестиција је да, између осталог, подстакне пословне контакте и сарадњу свих актера у областима којима је скуп посвећен, да омогући упознавање потенцијалних инвеститора с инвестиционим пројектима и тако стимулише све веће инвестирање у енергетски сектор, индустријске паркове и изградњу пречистача отпадних вода, да представи напредне технологије и облике финансирања енергетских пројеката.

Свечаном отварању присуствовали су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, министар за економске и трговинске послове у амбасади Грчке у Београду, Хараламбос Кунакалис, председница ЦДЕФ-а Ана Бован, генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић и други.

Извор : Влада АП Војводине