PROGRAMA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA – DO 13. OKTOBRA 2018.

UTORAK, 2. OKTOBAR

TRIBINA

U utorak, 2. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina „ Prisjedinjenje Vojvodine Srbiji 1918. – Velika Kikinda“. Govore: Dimitrije Mihajlović i Srđan Sivčev, istoričari. Tribina se organizuje u saradnji sa Gradskom narodnom biliotekom „Žarko Zrenjanin“ a počinje u 19 časova.

 

UTORAK, 2. OKTOBAR

IZLOŽBA

„IVAN ANTIĆ – ARHITEKTONIČNO“

 • Od 2. do 18. oktobra

U utorak, 2. oktobra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena putujuća izložba Beogradske internacionalne nedelje arhitekture 2018: „Ivan Antić – Arhitektonično“. Autori izložbe su Igor Marić i Dijana Milašinović Marić. Otvaranje je zakazano za 19 časova.

Na izložbi će se predstaviti najznačajnija dela Antićevog stvaralaštva i deo dokumentacije do sada nepoznat  javnosti, arhitekte čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva.

Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923-2005.), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja u oblikovnom u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović) ili Sportski centar „25 maj“, potom sportska hala „Pinki“ u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTB i pozorištem „Duško Radović” u Beogradu, hoteli „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, „Narvik“ u Kikindi ili hotel „Hajat“ u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu, Dom „Politike” u Krupnju i druga, koja su sva svrhovite i estetizovane graditeljske forme, gotovo sublimati opredmećenja sadržinskih i konstruktivnih zahteva.

 

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina do 18. oktobra.

 

FILMSKI CIKLUS

 • „100 GODINA VELIKOG RATA“
 • Svake srede i četvrtka u Maloj sali KCZR
 • Od srede, 3. oktobra do kraja meseca –
 • Ulaz je besplatan

 

U toku oktobra u Kulturnum centru Zrenjanina prikazuje se filmski ciklus „100 godina Velikog rata“. Svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20 časova emitovaće se klasici u žanru akcije i  drame sa ratnom tematikom i sa antiratnim porukama.

 

 • RASPORED PREDVIĐENIH PROJEKCIJA
 • U narednom periodu –

 

SREDA, 3. OKTOBAR

FILM: „NA ZAPADU NIŠTA NOVO“

U sredu, 3. oktobra u okviru ciklusa „100 godina Velikog rata“ prikazuje se film: „Na Zapadu ništa novo“/ All Quiet on the Western Front (136’).

Film je snimljen 1930. godine po motivima jednog od najpoznatijih antiratnih romana, nemačkog književnika Eriha Marija Remarka. Radnja prati grupu nemačkih mladića koji se pridružuju nemačkoj vojsci tokom Prvog svetskog rata odlaskom  na Zapadni front, gde se njihov patriotizam, suočen sa ratnom realnošću, naglo urušava. Film je na izuzetno realističan i potresan način prikazao ratovanje i njegovu surovost. Režirao ga je Lewis Milestone, a glavne uloge tumače Louis Wolheim, Lew Ayres, John Wray i dr.

 

ČETVRTAK, 4. OKTOBAR

FILM: „VELIKA ILUZIJA“

U četvrtak, 4. oktobra prikazuje se francuski film: „Velika iluzija“/La Grande Illusion. Reč je o crno belom filmu koji je snimljen 1937. godine u trajanju od 114’. Režirao ga je Žan Renoar i smatra se njegovim remek- delom.

Radnja je smeštena u nemački zatvorenički logor tokom Prvog svetskog rata u kom se susreće i zatvoreničke dane provodi grupa zarobljenika iz različitih društvenih slojeva. Svojevremeno je bio dobitnik brojnih nagrada a od strane njujorške kritike proglašen za najbolji film vanengleskog govornog područja – (najbolji film na stranom jeziku) a 1958. je proglašen za jedan od dvanaest najvećih filmova svih vremena. Igraju: Žan Gaben, Dita Parlo, Pjer Freni, Erih Fon Štrohajn i dr.

 

SREDA, 10. OKTOBAR

FILM: „NAREDNIK JORK“

U sredu, 10. oktobra na repertoaru je film: „Narednik Jork“/Sergeant York. (SAD, 1931, 129’). Režija: Hauard Houks. Glavne uloge: Gari Kuper, Volter Brenan, Džoan Lesli i Džordž Tobijas.

Film je Gariju Kuperu doneo prvog Oskara (pobedivši, između ostalih, i Orsona Velsa u filmu „Građanin Kejn“). Film je  dobio i Oskara za najbolju montažu. Kako se navodi – kada je heroj iz Prvog svetskog rata, Alvin Jork, pristao da proda filmska prava svoje životne priče Vorner Brosu, bilo je to pod tri uslova: da film ne sadrži lažne heroizme, da g-đu Jork ne glumi holivudska „glamurozna devojka“ i  da Gari Kuper glumi Jorka u filmu. Ispunjena su sva tri uslova i rezultat je jedan od najboljih i najinspirativnijih biografija ikada snimljenih na celuloidnoj traci.

 

ČETVRTAK, 11. OKTOBAR

FILM: „STAZA SLAVE“

U četvrtak, 11. oktobra prikazuje se film: „Staza slave“/Paths of Glory (1957, SAD, 86’). Režija: Stanley Kubrick. Ovu ratna drama je drugi film koji je veliki režiser Kjubrik snimio u profesionalnim uslovima. Nakon „Staze slave“ režirao je legendarnog „Spartaka“, film „Lolitu“, „Odiseju u svemiru“ i dr. Temelj filmske priče je besmisao rata.

Radnja se dešava 1916. za vreme  Prvog svetskog rata gde su obe zaraćene strane Francuzi i Nemci čvrsto zauzeli svoje rovovoske linije. Rat je bio na mrtvoj tački. Jedan od generala (G. Macready) bi mogao da dobije odlikovanje i unapređenje ako njegove trupe osvoje nemački položaj. Kada je izdao zapovest, stiže i dilema te priznaje pukovniku Daxu (K. Douglas), koji će voditi napad, da će mu najverovatnije pola ljudi poginuti …

 

ČETVRTAK, 4. OKTOBAR

 • POZORIŠNA PREDSTAVA

„SVINJA“

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 4. oktobra biće izvedena predstava „Svinja“ koja je urađena po romanu Branislava Nušića a napisana u maniru najboljih francuskih vodvilja.  Igraju: Marijana Mićić, Miloš Đurović, Dušan Matejić i Ljiljana Đurić. Predstava počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice: 400, 500 i 600 dinara. Informacije o prodaji karata potražite na biletarnici Kulturnog centra i na broj tel. 566-712.

 

PETAK, 5. OKTOBAR

PROMOCIJA KNJIGE DEJANA PATAKIJA

 • DVA I PO DEČAKA“

Priče o roditeljstvu iz ugla jednog tate

Promocija knjige Dejana Patakija: Dva i po dečaka – Priče o roditeljstvu iz ugla jednog tate biće održana u petak, 5. oktobra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Promocija počinje u 18 časova. Pored autora na promociji govori i Milica Velimirović, psiholog. Moderatorka je Sandra Zekić – novinarka Prve TV.

Knjiga je nastala kao zbir tekstova koji su se prvo pojavljivali na roditeljskom portalu Bebac a kasnije i na (Patakijevom) ličnom blogu. Knjiga je izbor tekstova u kojoj se opisuju roditeljske avanture i izazovi u odrastanju dva sina – Luke i Viktora, iz perspektive jednog tate. Tekstovi su iskreni, pisani tako da se svaki roditelj može prepoznati u opisanim situacijama. Knjiga nije uputstvo, više podrška za momente borbe protiv grčeva, rast zubića, prvih dana u vrtiću…Pataki piše o roditeljstvu iz ugla jednog tate, krajnje iskreno, ponekad duhovito.

Kao bloger i autor tekstova bio je  angažovan i od strane UNICEF-a za kampanju „Svaki trenutak je važan“. Knjiga je objavljenja  uz finansijsku pomoć porodica Miličić i Krasić – naših proslavljenih sportista i roditelja. Uvod u knjizi je napisao Marko Dražić iz redakcije NJUZ-a, dok su reči podrške potpisali Slađana Crvenkov patronažna sestra, Danka Todorović školica za trudnice Mamim san i Maja Tadić Simonović ex-urednica portala Bebac.

Promocija ima i humanitarni karakter jer deo novca od prodaje knjige će biti namenjen kupovini stvari za odeljenje hematologije i onkologije u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, zbog toga što tamo dane i noći provode superheroji i njihovi roditelji – kako se navodi i na koricama knjige.

 

UTORAK, 9. OKTOBAR

TRIBINA

U utorak, 9. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – „Prvi Srpski Narodni odbor u Velikom Bečkereku“. Govore Dimitrije Mihajlović i Srđan Sivčev, istoričari. Tribina počinje u 19 časova. Program se realizuje u saradnji sa Gradskom narodnom bibiliotekom „Žarko Zrenjanin“.

 

SUBOTA, 13. OKTOBAR

DEČJI ANIMIRANI FILM

 • „TAJNE AVANTURE MAČAKA“
 • Velika sala KCZR
 • – projekcija od 10h

U subotu, 13. oktobra u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina prikazuje se dečji crtani film – „Tajne avanture mačaka“ (Kina, 2017, 105’). Režija: Gary Wang. Projekcija počinje u 10 časova.

 Film je sinhronizovan na srpski jezik sa glasovima domaćih glumaca i muzičara – Viktora Savića, Dragana Vujića Vujketa, Marka Mandića, Marka Kona i Tijane Dapčević.

Cena ulaznice:250,00 RSD

 • Blanket je debeo i lenj mačak, koji često sedi zamišljen na prozoru. Živi sa svojim sinom Capeom, u svom udobnom gradskom stanu u kom je rođen i u čijoj udobnosti uživa, ne želeći da iz njega izlazi u spoljni svet koga se plaši zbog trauma iz prošlosti. Cape je aktivan, bistar i pametan mačak koga spoljni svet neodoljivo privlači, iako nikada nije izašao iz kuće. Ipak, jednog dana otac i sin moraju da napuste kuću i tada kreće sjajna avantura i potraga za legendarnom mačkom Peachtopia. –