ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “ЛИГА ПРИЈАТЕЉА – ПУТ КОЈИМ СЕ ИДЕ“ ПРЕД ПУНОМ САЛОМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА КУЛА

У Културном центру Кула пред препуном позоришном салом одржана је пројекција документарног филма “Лига пријатеља- пут којим се иде“ аутора Томија Тамаша, Николе Булатовића и Златка Жекића. У свом другом филму Удружење уметничких пројеката “Тоник“ представило је публици живот и дело једног од најистакнутијих људи из кулског спортског миљеа, Здравка Мишовића. Позитивна енергија Мишовића, али и здрав спортски дух којим овај спортиста зрачи ни једног становника општине Кула нису оставили равнодушним, те тако и ауторе који су у четрдесетак минута филма врло мајсторски истакли најзначајније сегменте спортског дела Здравковог живота. О суровом спортском  професионалцу који је своје успехе низао и ван граница Србије и стигао све до Њујорка, али и довео тркаче у Кулу направивши од “Трке пријатељства“ једну спортску манифестацију по којој је наша општина позната надалеко, говорили су његови пријатељи и спортски саборци. Професор Зоран Јанковић, заправо је и један од оних који су Здравку још од 1989. године подршка и помоћ, у филму наводи између осталог: “Многи данашњи тркачи и не би били тако успешни да нема Здравка и трке коју он организује.“ Мишовићеви спортски пријатељи имали су само речи хвале за председника “Хајдук маратон тима“, човека који је круцијална нит у “Трци пријатељства“ и “Кулској лиги трчања“, али исто тако човеку који своју љубав према спорту преноси на млађе генерације заједно са учитељем Драганом Бублићем.

Оно што је када сведемо рачуне важније од сваке медаље или пехара, јесте заправо и лајт мотив живота и рада кулског Новака Ђоковића, а то је неговање правих вредности, здравог спортског духа и преношење љубави према спорту на млађе генерације. Мишовић је навео да је љубав и ентузијазам покретач за све оно што ради и да свакако његовим делима није крај и да планира да иде овим путем све док год буде могао да трчи. Километри које је овај позитивац и спортиста истрчао реципрочни су његовим делима које је уткао у историју духа и здравих навика кулског спорта. Искористио је прилику да се захвали свима који су подржали и помогли његов рад,  ауторима филма који су изразили жељу да овековече његов рад али и председнику општине Кула, Дамјану Миљанићу, на подршци коју му је пружио у протеклим годинама јер без ње би много тога теже реализовао.

Један од аутора документарца, Томи Тамаш,  о филму наводи: “ У ових 48 минута филма је стао само један мали атом енергије коју Здравко даје својој средини, граду, људима око себе… Тешко је пренети ту енергију и страст коју он има према атлетици и спорту. Надам се да смо делић тога успели да пренесемо гледаоцима и да су уживали на премијери.“

Фото: Томи Тамаш

Извор: Општина Кула