ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА

Поводом обележавања Дана Града Сомбора 17. фебруара у Народном позоришту Сомбор одржана је промоција књиге Милана Степановића „СОМБОР – СЛОВО ПО СЛОВО 101 прича у 30 слова“, а у Великој галерији Културног центра „Лаза Костић” отворена је изложба фотографија под називом „Записи о природи и људима” аутора Иштвана Вирага.

Књига „СОМБОР – СЛОВО ПО СЛОВО 101 прича у 30 слова“ у издању  Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и Удружења грађана „Норма“ намењена онима од 15 до 115 година, путницима намирницима, Сомборцима који мисле да га познају и свима онима који о Сомбору желе да сазнају и нешто више.

Према речима аутора књига је својеврсни водич за заљубљивање у Сомбор, писана на такнкој жици између строге и популарне науке, представља прву књигу о прошлости Сомбора која је на један изразито модеран начин обликована, а садржи и приче-теме које су биле део свакодневног живота, али данас нису део официјалне историје.

Испед Града Сомбора присутне је поздравила помоћница градоначелника за област  економског развоја и туризма Јована Миљевић и овом приликом честитала суграђанима Дан града.

Промоцију књиге „СОМБОР – СЛОВО ПО СЛОВО 101 прича у 30 слова“ организовала је Градска библиотека „Карло Бијелицки“.

Изложба фотографија „Записи о природи и људима” према речима аутора Иштвана Вирага састоји се од неколико целина: фотографија војвођанских пејзажа снимљених у нашој непосредној околини и својеврсна су противречност онима који тврде да је Војводина незанимљива, сива, досадна и да ту нема шта да се услика; други сет су посебно мушки и посебно женски портрети; женске портрете повезује нит трајања живота од рађања па до краја када онемоћамо; сет мушких портрета повезује поглед који ако дође до конекције умећете да ишчитате нешто о њима без икаквог додатног објашњења; сет акваминијатуре који чине детаљи поред воде; сет фотографија на Дурмитору које су детаљи које је формирала земља.

Иштван Вираг члан је ФКВК „Рада Крстић” у Сомбору, Фото савеза Србије и World Association of Hungarian Photographers, такође је истакнути уметник Међународне асоцијације за уметничку фотографију – Excellence FIAP. До краја 2020. године учествовао је на близу 500 међународних и домаћих изложби, на којима је освојио око 300 награда, а у 43 земље широм света изложено му је више од 400 различитих фотографија.

Изложбу„Записи о природи и људима” званично је отворила члан Градског већа за област равноправности полова Слађана Радин, а поставка коју чини 50 црно-белих фотографија у Галерији Културног центра трајаће до 6. 3. 2021. године.

Извор: Град Сомбор