ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПОСЛОВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ „ИНДУСТРИЈСКО БИЉЕ“ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

Књига Пословне заједнице „Индустријско биље“ под називом „Производња и прерада индустријског биља“ одржана је данас у Привредној комори Војводине (ПКВ).

Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је књига „Производња и прерада индустријског биља“ прави аналитички документ, који представља сектор индустријског биља у претходној години, са свим његовим обележјима и трендовима, као и анализама у односу на претходни период.

„Не треба посебно истицати колико је производња индустријског биља значајна привредна делатност у Војводини. У 2018. години, производња се одвијала на 487.000 хектара. Најзначајнија је производња шећерне репе, сунцокрета и соје, али ништа мање није значајна и производња уљане репице и дувана. Сматрам да ће и ово, јубиларно двадесето, издање књиге дати релевантан инпут нашој прерађивачкој индустрији у доношењу пословних одлука, као и адекватних мера у политици пољопривредне производње“, истакао је Вучуревић.

Додао је да остварена вредност извоза аграрних производа, за првих осам месеци ове године, у укупном извозу привреде АП Војводине, учествује са 24,4 одсто, а вредност увоза аграрних производа у укупном увозу учествује са 8,4 одсто.

„У периоду јануар-август 2019. године, АП Војводина је реализовала спољнотрговинску размену аграрних производа у вредности од око 1,3 милијарде евра, што је за 25,6 одсто више у односу на исти период претходне године. Извозници са територије Региона Војводине у овом периоду реализовали су извоз аграрних производа  у износу од 962 милиона евра, што је веће за 25,4 одсто у поређењу са истим периодом у 2018. години, док је увоз реализован у вредности 363,2 милиона евра и већи је за 26,2 одсто у односу на исти период у претходној години“, рекао је Вучуревић.

Директорка Пословне заједнице „Индустријско биље“ Олга Чуровић истакла је да су у материјалу наведени битни догађаји из области економског и друштвеног живота, који су утицали на кретања у производњи, преради и промету индустријских култура. Подаци у најновијој књизи, односе се на период од 2000. до 2018. године.

„У првих седам година излажења била је само једна књига, да бисмо од 2007. године одвојено приказали групацију уља, групацију шећера и групацију дувана. Јубиларно 20. издање обухвата групацију шећера и групацију уља. Циљ је да се забележе и отргну од заборава услови који су допринели оствареним резултатима у овој области“, рекла је Олга Чуровић.

Пословна заједница „Индустријско биље“ једино је пословно удружење у Србији за производњу и прераду индустријских култура масовне производње, као што су сунцокрет, соја, уљана репица, шећерна репа, дуван. Ове године, Пословна заједница „Индустријско биље“ обележава и 40 година постојања.