ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ВОЈВОДИНА – ХРОНИКЕ И ЛЕГЕНДЕ“

У четвртак, 20. децембра 2018. године, у 19 сати (Дунавска 35) у Музеју Војводине одржаће се промоција књиге „Војводина – хронике и легенде“, аутора Зорана Кнежева.

На промоцији ће говорити: др Владимир Сакач, мр Дарјуш Самии, виши кустос историчар, Миодраг Миша Близанац, историчар и аутор Зоран Кнежев, књижевник, хроничар и публициста.

Из рецензије мр Синише Јокића

“Афирмација завичајне историје, односно изучавање локалне војвођанске прошлости незамисливо је без ангажовања хроничара, који у свом истраживачком духу и списатељском труду кроз публицистички рад веома интересантно и поучно презентују прошлост ових простора. Управо је такав рад и труд Зорана Кнежева хроничара и публицисте који је јавно запажен, стручно уважен и веома значајан за изучавање завичајне историје. Вредно, упорно, темељно и са великим ентузијазмом и истраживачком страшћу Зоран Кнежев проналази записе о догађајима, личностима и бројне податке о урбанистичком, демографском, културном, привредном, политичком, свакодневном и сваком другом развоју простора на коме данас живимо. Кроз истраживање старих текстова о хроникама и легендама и кроз разговор за својим суграђанима, аутор са мноштвом детаља и богаством описа публикује и објављује сјајне и веома занимљиве теме, представљајући тиме нашу прошлост на препознатљив и веома атрактиван начин. Сви подаци који се налазе у књизи прикупљани су годинама из разних извора, књига и публикација еминентних књижевника и историчара, старе и стране штампе, са интернета, друштвених мрежа, из прича и казивања старијих људи и људи који се професиолнално или аматерски баве овим темама. Има доста цитата, легенди, веровања, препричаних прича, што даје ону додатну чар овом делу, да се разликује од осталих. Циљ аутора је, пре свега, едукација шире популације становништва, и евентуална грађа за будућа поколења, јер књига је писана највећим делом у публицистичком и истраживачком, а не у научном стилу. Кроз упознавање читалаца са прошлошћу и простором данашње Војводине, а и шире, на један мало другачији начин од свих досадашњих, аутор покушава да представим ове пределе од самих њених зачетака, од стварања живота на земљи, мора, река, праисторије, историје, сеобе народа, па тако све до распада Хабзбуршке монархије и који корак даље. Књига се махом бави прошлошћу српског народа, али и осталих народа са ових простора, и садржи велики број информација и података. На жалост, много више прикупљене грађе је остало изван ње, али ни у једну књигу не може да стане све. Писана је једноставно, према ауторовом нахођењу, без неког одређеног стила и шаблона, делимично хронолошки, са доста прескока, због самих задатих тема. Књига јесте замишљена као хроника, али и као зборник записа о догађајима, легенди из прошлости са ових наших простора .

Зоран Кнежев, наш уважени хроничар, спремио је за публиковање значајну књигу под називом Војводина – хронике и легенде, плод његовог дугогодишњег истраживања о прошлости Војводине као регије. Предвиђено је да публикација на око 500 илустрованих страница на најбољи начин представи богату војвођанску прошлост, и заслужије да буде, на општу радост суграђана, јавно представљена нашој читалачкој јавности. Сходно томе, топло препоручујем текст Зорана Кнежева за штампу.”