PROSLAVA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE

Parada muzike na novosadskom Trgu slobode

Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeležavamo 09. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju 12. godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.

Jedan od najpoznatijih rock sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme nastupiće na novosadskom Trgu slobode 9. maja ove godine. Kako sami ističu, Disciplin A Kitschme neumorno nastavlja svoju misiju čišćenja i oplemenjivanja prostora, koji se čini ponovo jako zagađenim. Ušavši u 37. godinu svog postojanja, bend i njegov lider, basist i pevač Koja, kao da nemaju nameru da stanu. Trenutno u fazi oblikovanja svog sledećeg albuma, Disciplina će posetiti Novi Sad i još jednom razgaliti srca, razgibati tela i nahraniti bukom svoje fanove.

Aleternativni rok sastav Let 3 iz Rijeke ( Hrvatska) takođe će ove godine nastupiti na Ritmu Evrope. Let 3 nisu stranci u Novom Sadu publika je imala ranije prilike da prisustuvuje njihovim alterativnim i avangardnim muzičko scenskim nastupima.

Iz Nju Jorka nam stiže SKA sastav The Toasters, pripadnici takozvane drugotalasne generacije sastava koji stvaraju i izražavaju se u SKA žanru. Bend poznat po fenomenalnim kocenrtima punim pozitivne energije i zdravih stavova.

Uvertira u večernji program ovogodišnjeg Ritma Evrope biće lokalni „all girl“ pank rok sastav „3 kapljice“ koje će zagrejati pubiliku te večeri i čiji debi album izlazi tokom proleća za SKCNS.

Zašto 09. maj?
Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 09. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Izvor : skcns.org