ПРОСЛАВА У СУБОТУ: ШАМПИОНИ ИЗ КЛЕКА, 50 ГОДИНА ОД ОСВАЈАЊА ТИТУЛЕ ПРВАКА ЈУГОСЛАВИЈЕ У ОДБОЈЦИ

Одбојкашки клуб “ГИК Банат” из Клека, који је прволигашке утакмице играо у хали спортова у Зрењанину, постао је првак Југославије 6. маја 1972. године, након што је у одлучујућој утакмици првенства савладао ријечки “Кварнер” 3:1. Било је то невероватно спортско достигнуће екипе у којој су сви играчи били из истог села, са тадашњих 1950 становника, које је цело живело за одбојкашки спорт и мечевима у Зрењанину често је присуствовало више становника Клека, него што их је у Клеку остајало. 

 Клечани су освојили титулу у спорту у ком су, пре њих, шампиони државе стизали само из Београда, Загреба и једном из Марибора. Златну генерацију је предводио легендарни Милош Грбић, а екипу су чинили и Милорад Кијац, Милорад Мичић, Миленко Вуковић, Слободан Грбић, Бранко Берак, Бранко Вујовић, Мирко Ћук, Недељко Иванковић, Слободан Дамјанац, Радомир Дурсун, Миленко Шегрт, технички руководилац Рајко Кијац и једини члан екипе који није био из Клека, тренер Лазар Гроздановић.

Једно име међу њима – Милош Грбић – ушао је у историју наше одбојке, као капитен репрезентације Југославије која је освојила прву медаљу на европским првенствима, у Београду, 1975. године. Одбојкашка породица Грбић, Милош и његови синови Владимир и Никола, освојила је укупно 31 медаљу на међународним такмичењима, а Владимир и Никола Грбић примљени су у Одбојкашку кућу славних.

 Одбојкашки клуб “ГИК Банат”, данас ОК “Клек Србијашуме” основан је 1957. године као ДТВ “Партизан”, затим мења име у “Слобода”, а од 1970. године под спонзорством је великог зрењанинског Грађевинско-индустријског комбината “Банат”, када бележи и највеће успехе у својој историји – осваја шампионску и вицешампионску титулу и два пута је финалиста Купа Југославије. 

 Педесет година од освајања титуле шампиона Југославије биће обележено у суботу, 7. маја, у Клеку и Зрењанину. У раним преподневним часовима, на месном гробљу у Клеку биће одата пошта преминулим члановима шампионске екипе – Недељку Иванковићу, Милошу и Слободану Грбићу. У 10 часова биће откривено спомен-обележје на основној школи “Јован Дучић”, а у 11 часова почеће свечана академија у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, уз пројекцију филма посвећеног јубилеју, пригодна обраћања и доделу захвалница. Поводом јубилеја, на неколико локација у Зрењанину и Клеку постављени су и пригодни билборди, са фотографијом шампионске екипе из 1972. године  

Извор: Град Зрењанин