ПРОТИВГРАДНА ЗАШТИТА СПРЕМНА ЗА ДЕЈСТВОВАЊЕ

За противградну заштиту у буџету града Кикинде у 2021. години планирано је четири милиона динара, истакао је Далибор Оличков, руководилац Одсека за пољопривреду приликом посете противградној станици на путу Кикинда-Башаид.

– Од поменуте суме 2,5 милиона динара намењено је за надокнаде противградним стрелцима, 1,5 милиона динара је за куповину ракета. Наш град један је од ретких који опредељују средства за ове намене. Важно је да спремно дочекамо сезону заштите од града када су временске непогоде честе и могу да униште усеве

Противградна стрелкиња на овој локацији је Јасмина Субин.

– Да није помоћи локалне самоуправе мислим да не би имали довољно противградних стрелаца. Свега 4.000 динара добијамо месечно од Радарског центра, али зато је ту градска управа која нам помаже у складу са својим могућностима – рекла је Јасмина Субин.

У граду и селима има укупно 14 радарских станица са 28 противградних стрелаца. Од Републичког хидрометеоролошког савеза стрелци добијају надокнаду у износу од 4.000 динара, а град их суфинансира са још 8.000 динара. За нашу територију надлежна су два радарска центра Бајша и Самош. Од прошле године остале су 123 ракете и у складу са потребама биће купљено још.

Извор: Град Кикинда