РАДОЈЕВИЋ И ГАЛИЋ ПРИМИЛИ ДЕЛАГАЦИЈУ КИНЕСКЕ ПОКРАЈИНЕ ГУЕЈЏОУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, разговарали су данас са делегацијом кинеске провинције Гуејџоу, која борави у посети АП Војводини.

Саговорници су исказали посебан интерес на плану остваривања сарадње две покрајине у пројектима који би били реализовани у области водопривреде, отпадних вода и заштите животне средине.

Др Радојевић је изразио задовољство што, у оквиру стратешког партнерства и пријатељских односа Републике Србије и НР Кине, јачају партнерства између АП Војводине и кинеских провинција. Он је изнео уверење да је данашња посета још један корак ка унапређивању ових односа, као и шанса за договор конкретне сарадње и нове инвестиције, посебно на плану унапређивања пољопривреде, и решавања еколошких проблема и заштите животне средине.

Посебна прилика за сарадњу две покрајине, на овом састанку, виђена је у области пречишћавања вода. Представници кинеске провинције Гуејџоу, исказали су спремност за инвестирање у овој области у нашој покрајини.

Секретар Галић је навео да постојећи третман комуналних отпадних вода не одговара потребама, и да је улагање у постројења за пречишћавање значајан циљ, посебно када се осврнемо на веће градове у Војводини и индустријска постројења која немају решено ово питање. Он је подсетио да је наша земља у обавези због прилагођавање стандардима ЕУ, да у заштиту животне средине у наредном периоду уложи значајне напоре и средства. Зато би сарадња са кинеском провинцијом Гуејџоу била вишеструко корисна.

Заменик директора за заштиту животне средине Провинције Гуејџоу, Чен Ченг упутио је позив члановима Покрајинске владе за посету, како би се данашњи разговори могли конкретизовати.