RAZGOVOR S UMETNICOM: IVANA IVKOVIĆ // AMUSE ME

U subotu, 5. maja 2018, u 19 časova održaće se razgovor sa umetnicom Ivanom Ivković povodom zatvaranja izložbe AMUSE ME or Where are YOU when I need ME? (ZABAVI ME ili Gde si TI kada sam potreban/a SEBI?)

Ovom site-specific izložbom umetnica je intervencijama u prostor palate Rajhl ispisala njen novi istorijski, skriveni narativ. Palata je jedno od najznačajnijih i najinteresantnijih ostvarenja mađarske varijante secesije i životno je delo poznatog arhitekte Ferenca Rajhla koji ju je projektovao da bude njegova porodična kuća i radni biro. Uz velika ulaganja sagrađena je 1904, ali je sam Rajhl u njoj živeo svega nekoliko godina. Dalju sudbinu zdanja kao i vlasnike, određivale su političko-istorijske prilike, a od 1968. u ovom zaštićenom spomeniku kulture nalazi se Savremena galerija Subotica.

Kao motiv koji prožima čitavu izložbu autorka izdvaja muzičku numeru Sumorna nedelja koju izvode Čila Pamer na mađarskom i Olja Narajdi na srpskom jeziku. Glasovi pevačica prelamaju se Palatom povezujući sobe čitavog zdanja u jedinstvenu prostornu celinu dajući joj i posebnu atmosferu i emocionalno stanje.

Pesmu Sumorna nedelja komponovao je Reže Šereš isprva kao antiratni vapaj da „svet kakvog znamo nestaje“ da bi samo dve godine kasnije mađarski pesnik Laslo Javor napisao svoju, ljubavnu verziju koja će postati zvanična. Ubrzo nakon nastanka njegovih stihova, pesma stiče epitet najtužnije, dok urbana legenda kaže da je povezivana sa velikim brojem samoubistava, zbog čega je bila zabranjena za javno izvođenje sve do devedesetih godina.

Pesma je međutim postajala sve popularnija širom sveta, te je čak i legendarna džez pevačica Bili Holidej snimila svoju, ublaženu, verziju poznatu kao Gloomy Sunday. Kompozitor Reže Šereš krišom ju je izvodio u Budimpešti sve do kraja svog života. Sumorna nedelja vezuje se i za samu Suboticu kao omiljena pesma pisca Danila Kiša čiji se citati nalaze ispisani na pojedinim izloženim crtežima.

O ostalim intervencijama u prostoru Palate govoriće sama umetnica, stoga nemojte propustiti priliku da pogledate još jednom ovu izložbu, koja je u stručnim krugovima već vrednovana kao jedna od najboljih ove godine.

Razgovor s umetnicom vodiće Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica i kustoskinja ove izložbe.

Srdačno vas očekujemo!