РЕКОРДАН РОД И РЕКОРДНО НИСКА ЦЕНА КУКУРУЗА

Родило је толико да прелива. Прелива у приколицама, чардацима и складиштима. Драган Душанић пољопривредник из салаша Буковац каже да овако добру годину за производњу кукуруза не памти.

„Ја верујем да је ово једном у неколико деценија. Приноси се крећу од осам до 14 тона сувог зрна по хектару. Сама жетва кренула је врло рано због сушног периода који је донео ниске влаге раних хибрида“, каже Душанић.

Берба кукуруза у атарима Сомбора је завршена и сада на њивама само комбајни који врше кукуруз.

„Зависно од хибрида и групе зрења, али у просеку влага се креће од 13 до 16 посто. Кукуруз се у силосима и подним складиштима може чувати и са 16 одсто влаге „, каже Душанић.

И док пољопривредници могу бити задовољни родом, цена им квари рачуницу.

„Тренутна цена на два откупна места на којима ми продајемо је 14 динара са ПДВ-ом“, наводи Душанић

„Цена је заиста мала. Ако би се гледао реално цена би требала бити 16,17 динара“, сматра Стипан Хорњак, пољопривредник из салаша Градина.

„Било је најава да ће кукуруз бити и 16 динара, али пар дана пред жетву цена је пала и мислим да цена неће ићи горе јер кукуруза има доста. Цена је нестабилна све зависи да ли ће кренути извоз. Ако не буде кренуо извоз цена ће ићи још доле, али ми на то не можемо утицати. Мислим да је идеално време за продају кукуруза баш сада“, наглашава Душанић и додаје да трошкови складиштење неће бити у килограмима већ у динарима.

Ратари који ових дана врше кукуруз у сомборским атарима, кажу имају проблем са складиштењем, јер је већина складишта пуна. Они који немају своја складишта за зрно зато жетву одлажу док кукуруз не буде могао бити примљен код складиштара.

Извор: РТВ