РУМА: ПОДЕЛА ОПШТИНСКИХ ПАКЕТА ПОМОЋИ ЧЛАНОВИМА УДРУЖЕЊА РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА ИЗ КАТЕГОРИЈЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА

Општина Рума је данас започела поделу пакета помоћи члановима Удружења ратних војних инвалида из реда породица палих бораца. Пакети су обезбеђени за 84 породице палих бораца, а диструбуција првих пакета је почела нешто после поднева.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је казао је да до данас пензионерима са примањима мањим од 30.000 динара, људима који примају новчану социјалну помоћ и другим грађанима у стању социјалне помоћи достављено 11.430 пакета помоћи.

„С обзиром да је део намирница остао у магацину ми смо у договору са Удружењем ратних војних инвалида предложили да и њиховим члановима поделимо хуманитарне пакете. Морам да похвалим председника Удружења, господина Милију који је показао какав је човек, какав му је карактер и да су то ипак људи који су морални, савесни, одговорни и солидарни. Он је предложио, с обзиром да одређени број њихових чланова има примања од државе између 50.000 и 100.000 динара,  да 84-оро њихових чланова, односно породица палих бораца, добију ове хуманитарне пакете и ми смо се са тиме сложили. Волонтери ће са представницима Удружења ратних војних инвалида са територије наше општине однети хуманитарну помоћ на адресе тих породица. 49 од 84 породице је на територији града односно у Руми. Остале су у сеоским месним заједницама. То ће заокружити поделу хуманитарних пакета на територији наше општине коју смо реализовали захваљујући свим волонтерима који су учествовали, захваљујући свим донаторима, велики број је помогао, мислим на привредне субјекте, свима њима ћемо се на посебан начин захвалити када све ово прође“, поручио је председник Манчић.

Милија Вересија председник румског Удружења ратних војних инвалида се захвалио Општини Рума што препознаје све осетљиве категорије друштва.

„Удружење постоји од 1993. године и имамо две категорије чланова: ратни војни инвалиди и породице палих бораца. Одлучили смо се да помоћ општине усмеримо ка породицама палих бораца, 84 такве породице су део наше организације, са којима сарађујемо дуги низ година. Хвала још једном локалној самоуправи и председнику Манчићу на овом симболичном гесту подршке. Ја бих искрено волео да полако Удружење нестане, да немамо нових чланова, да живимо у миру, демократији и срећи, наравно и да ова ситуација са короном брзо прође“, рекао је Вересија.

Председник Манчић је напоменуо и да још увек има спорадичних позива кол центру, али да се та бројка, у задњих седам дана, свела на неких 5 до 8 позива дневно.

„Свако ко се буде и у наредном периоду јавио ми ћемо испоштовати и доставићемо пакет свакоме коме је потребан и ко на то има право. Ово данас затвара акцију у смислу поделе великог броја пакета, са ових 84 пакета то је укупно 11.514 пакета које смо за кратко време, уз добру организацију, урадили и омогућили да свако добије оно што му припада. То је била жеља и воља локалне власти, али и великог броја донатора да се изађе у сусрет тим људима“, истиче Манчић и додаје да је за 12.000 пакета, вредности 2.000-2.500 динара, било потребно издвојити из буџета између 25 и 30 милиона динара, али да је захваљујући подршци привредника утрошено много мање новца.

„Ми смо из буџета на ове намирнице потрошили 6 милиона динара, остало су донације привредника, људи који се баве бизнисом и то показује каква је сарадња локалне самоуправе и привреде. На тај начин су Општини уштедели велику количину новца и дали нама подстицај и енергију да ми додатних 20 или 25 милиона вратимо у привреду, у мала и средња предузећа, то је мера коју смо донели на једном од Штабова, да помогнемо људима које сми ми нашом одлуком затворили. Без заједничког рада нема резултата, јер је привреда носилац развоја“, сматра председник Општине Рума.

Извор: Општина Рума