ОД СЕДАТИВА ДО ЗЛАТА НА ХОРГОШУ

Цариници су током протеклог викенда, у сарадњи са полицијом, на граничном прелазу Хоргош спречили неколико покушаја кријумчарења разне робе, од лекова против несанице и компјутерских делова до златника и мобилних телефона.

У суботу, 24. фебруара 2018. године, на излазу из Србије, на контролу је стигао аутобус новопазарских регистарских ознака који је саобраћао на релацији Нови Пазар – Гетеборг.

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве за контролу, путници су одговорили да немају ништа осим личног пртљага, а 36-годишњи возач је рекао да је на превоз примио једну пошиљку.

Након што је пошиљка детаљно прегледана, у унутрашњем џепу јакне која се налазила у  коферу пронађено је скоро 200 табли седатива „стилнокс“ од 10 мг који се користи као лек за проблеме са несаницом.

У прекршају је откривен и 37-годишњи Лесковчанин, ауто-механичар запослен као возач аутобуса на линији Беч – Сурдулица.

Он је, наиме, управљао аутобусом који се 23. фебруара нашао на улазу граничног прелаза Хоргош превозећи ка Сурдулици 12 путника и још једног возача.

Иако су током редовне царинске контроле и путници и возачи рекли да немају ништа да пријаве, цариници су у фабричкој шупљини изнад задњег точка пронашли торбу са 64 непријављена компјутерска дела, међу којима се нашло 9 Intel процесора, 10 меморијских и 10 графичких картица, 10 кулера и 25 хард дискова.

 

Истог дана на истом прелазу, приликом уласка у земљу, заплењени су непријављени таблет, мобилни телефони и злато.

Прекршај је откривен када је на царинску контролу пристигао „мерцедес“ шведских регистарских ознака којим је управљао 50-годишњи Швеђанин ирачке националности запослен као физички радник на ауто-отпаду у Шведској.

Путник је рекао да нема ништа да пријави за контролу, али су цариници посумњали у то, па су детаљно прегледали аутомобил.

 

Том приликом је међу личним стварима у пртљажнику пронађен непријављени таблет марке „самсунг“, два мобилна телефона „ајфон“, 6 златника укупне тежине око 100 грама, 2 златне плочице (укупно око 120 г), као и златна наруквица од 20 г.

Извор: Управа царина Републике Србије