СОМБОР: ПОТПИСАН УГОВОР О РЕКОНСТРУКЦИЈИ АМФИТЕАТРА И СПОМЕНИКА СЛОВУ ИСПРЕД ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, в.д. директора Управе за имовину Аутономне покрајине Војводине Маја Стојилковић и декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић потписали су Уговор о финансирању радова на реконструкцији и санацији објеката културе – амфитеатра (летње позорнице) и спомен-обележја Мразовићевој азбуци.

Иницијатива за обнову објеката културе испред Педагошког факултета потекла је од локалне самоуправе, а потписивањем уговора створени су услови да се почне са реконструкцијом.

„У жељи Града Сомбора да оплемени овај простор, сачува културно наслеђе али створи и једну посебну мултифункционалну средину која ће објединити бројне установе образовања, обезбеђена је сагласност Покрајинске владе и Педагошког факултета, пројектна документација и финансијска средства како би се кренуло у реконструкцију овог простора“ поручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Споменик чине коцке које представљају четрдесет слова Мразовићеве азбуке и амфитеатар. Ово култно место окупљања за многе генерације учитеља у Сомбору дело је аутора архитекте Богдана Богдановића и мозаичара Александара Томашевића. Здање се тренутно налази у рушевном стању.

Извор: Град Сомбор