“СОВЕМБРУ” ЋЕ ПРИСУСТВОВАТИ И ГОСТИ ИЗ МАЛЕЗИЈЕ

Осмо издање манифестације “ Новембар-месец сова”, популарни “Совембар”, одржаће се од 13. до 30. новембра, а у концепцијском и организационом смислу, неће се битније разликовати од претходних. Једна од најважнијих градских манифестација покренута је да би се Кикинда популаризовала као највеће урбано зимовалишту сова утина на планети:

– Иако млада, наша манифестације већ је стекла завидан публицитет широм света. Орнитологе, љубитеље птица и уметнике привлачи овај природни феномен, па и они сваке зиме долазе да у наш град. Основни задатак “Совембра” је едукација, а то је и окосница овогодишњег програма. Едукативна предавања по основним и средњим школама почеће 13. новембра, а о томе ће говорити представници градског Секретаријата за заштоту животне средине. За предшколце смо организовали позоришну представу “Како је чова постао сова”, а предвидели смо и пројекције анимираних филмова. Централни део “Сомембра” одржаће се у петак, 29. новембра, у “Партизану”. Ученици ће изложити своје радове. Уз музичко-сценски програм основаца и средњошколаца, истог дана је планирано и финале квиза знања “Свет сова ушара- навела је Маријана Мирков из Одсека за послове развоја града и додала да овогодишњи слоган манифестације гласи: “Сове Кикинду свету препоручују”:

– “Совембру” ће присуствовати и гости из Малезије, тачније амбасаде ове земље у Београду. Они су изразили жељу да посете ову манифестацију, а Кикинду долазе 22. новембра. Представиће нам њихову културу и плес. Незаобилазни гост “Совембра” биће и Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Након занимљивог предавања, Ружић, његови сарадници и најмлађи Кикинђани присупиће првом бројању сова. Популарна “Сова патрола” одржаће се 25. новембра, док ће крај овогодишње манифестације, 30. новембра, означити “Сова журка”- саопштила је Мирков. Допринос богатом и занимљивом програму даће Народну музеј, ученици Музичке школе “Слободан Млабашки”, чланови Дувачког оркестра ДВД и и Канцеларије за младе. Орнитолози су 2009. године, у центру нашег града, избројали чак 743 сове.

Извор: Град Кикинда