СРБИ ИЗ ЧОБАНЦА И ОКОЛИНЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ИЛИЈУ

У недељу, 29. јула ове године, четири дана пре Светог Илије и неколико дана после сеоске храмовне славе у част Светог архангела Гаврила, Срби из Чобанца, на северу Мађарске, прославили су Илиндан, своју заветну славу. Организатори су и овога пута били месна Српска православна црквена општина и Српска самоуправа Чобанца, на челу са др Војиславом Ластићем.

Преподневна Света литургија одржана је на традиционалном ходочасном месту званом Бунарчић, а вечерње богослужење у чобаначкој српској цркви. Прослава је настављена фолклорним програмом и народним весељем.

Чобанац, мало, живописно место недалеко од Помаза и Сентандреје, сваке године на Бунарчићу окупља српске православне вернике из тог дела Мађарске. На овом ходочасном месту посвећеном Светом пророку Илији је, према легенди, на дан овог свеца дошла једна чобаница, којој се указала Богородица, рекавши јој да је вода која ту извире лековита.

У овом дивном амбијенту, усред шуме, Свету литургију служио је јереј Љубисав Милисавић, уз саслужење јереја Николе Почуче. Молитву је улепшало појање Бојане Чобан Симић, Гордане Милисавић и Чарне Голуб, као и веома пријатан глас Стефана Милисавића, студента теологије. Јереј Љубисав Милисавић је присутнима честитао славу, поделио нафору и са верницима сишао на извор, да га освешта.

У поподневним часовима, прослава је настављена у сеоској цркви, која датира из 18. века. Вечерње су служили јереј Милисавић, јерођакон Варнава Кнежевић и јерођакон Инокентије Лукин. Затим су у порти освештени колач и кољиво, а Зорка Шошић, овогодишња кума, предала је део колача и кумство за следећу годину члановима Српске самоуправе у Чобанцу. Народно весеље је настављено уз оркестар и фолклорну групу КУД-а „Рузмарин“ из Калаза.


Извор: Српске недељне новине, Будимпешта