SRBIJA MEĐU 10 NAJVEĆIH IZVOZNIKA PŠENICE I KUKURUZA

Srbija je i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu, pokazala je analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu SAD za period 2014/15 – 2017/18. U izvozu kukuruza nalazi se na sedmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mestu.

Udruženje Žita Srbije, uz podršku Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i EBRD-a, domaćin je okruglog stola “Bliži pogled na proizvodnju, potrošnju, skladišnu logistiku i rečnu infrastrukturu mikroregiona”, koji se održao prvog dana najvećeg svetskog foruma u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama “Global Grain” u Ženevi.

Preko 1.100 učesnika, najvećih proizvođača, prerađivača, trgovaca i eksperata iz 65 zemalja celog sveta na “Global Grain” konferenciji od 13. do 15. novembra imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa drugim globalnim ključnim učesnicima u sektoru uljarica i žitarica.

Okrugli sto sa fokusom na Srbiju je organizovan u okviru projekta “Razvoj kapaciteta agrobiznis udruženja na novim izvoznim tržištima”, koji u Srbiji sprovode UN FAO i EBRD.

Klaudio Skaroza, ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u velikim internacionalnim kompanijama u ovom sektoru, moderirao je diskusiju učesnika Okruglog stola:  regionalnog agrobiznis direktora EBRD Vojteka Boniščuka, predsednika Upravnog odbora Žita Srbije Slavka Jovanovića, predstavnika kompanija članica Udruženja Žita Srbije – Agroglobe, Konzul, MK commerce,  Granexport, DTL transport kao i  Asocijacije izvoznika i kompanija koje se bave logistikom Švajcarske i zainteresovanih kupaca iz Velike Britanije, Saudijske Arabije i drugih.

Prisutnim učesnicima su prezentovani najnoviji podaci o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozni kapaciteti naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.

“Srbija je i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu, pokazala je analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu SAD za period 2014/15 – 2017/18. U izvozu kukuruza nalazi se na sedmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mestu. Naša zemlja je zadržala visoke prinose ovih kultura po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru. Za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje se da će Srbija izvesti 2,7 miliona tona kukuruza, 1,7 milion tona pšenice, 300.000 tona soje, 137.000 tona suncokreta i 130.000 tona uljane repice.” rekao je na okruglom stolu Slavko Jovanović, predsednik Upravnog odbora Žita Srbije.

Izvoz pšenice u Egipat

Prema rečima Miloša Milovanovića, koordinatora FAO-EBRD projekata u Srbiji, u okviru projekta ‘Unapređenje izvoza žitarica i uljarica’ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije i Udruženjem Žita Srbije izrađene su brojne sektorske analize, održani stručni skupovi, organizovana studijska putovanja i unapređena komunikacija između svih ključnih sektorskih aktera.

”Kao jedan od najnovijih rezultata uspostavljenog javno – privatnog dijaloga u oblasti žitarica i uljarica, Srbija će ove jeseni biti sertifikovana za izvoz pšenice u Egipat. U okviru novog projekta, u planu je i organizovanje Nacionalne žitarske konferencije, kao i ‘Crop Tour’ za agrarne novinare pre žetve pšenice sledeće godine”, najavio je Milovanović

Izvor: agronews