СРБИЈИ ОБНОВЉЕН СТАТУС ПОВЛАШЋЕНЕ НАЦИЈЕ У ТРГОВИНИ СА САД

Србија ће од 22. априла 2018. године поново моћи без царина да извози у САД око 5.000 производа и тај повлашћени статус важиће до краја 2020. године, саопштила је Привредна комора Србије.

Сви привредни субјекти који извозе или се припремају за извоз робе и услуга на тржиште САД су обавештени да је обновљено важење Опште схеме преференцијала (Generalized System of Preferences), такозваног ГСП система, који поново ступа на снагу 22. априла 2018. године.

Претходни Генерални систем преференцијала (ГСП), који је амерички Конгрес одобрио Србији, истекао је 31. децембра 2017. године, па су компаније из Србије морале да плаћају царину и на робу која је раније била на режиму бесцаринског увоза у САД. Нова одлука Конгреса, којом се Србији обнавља статус повлашћене нације у трговини, омогућава ретроактивност, тако да ће царинска служба САД (US Customs Service and Border Protection) вратити српским извозницима царине које су платили током прекида ГСП третмана између 1. јануара и 22. априла 2018. године.

Преференцијална трговина подразумева да Србија, поред 122 земље, може у САД да извози своје производе без царина или са минималном царином. Бесцарински извоз односи се на више од 4.900 производа.

Бесцарински извоз у САД примењује се на највећи број индустријских и пољопривредних производа, као и на одређене текстилне производе. То практично значи да роба треба да задовољи и критеријум порекла, односно да мора да буде у потпуности добијена или произведена у Србији са најмање 35 одсто додате вредности, као и да буде директно испоручена из Србије. Србија као земља корисница преференцијала у оквиру ГСП САД спада у групу земаља у развоју (ознака А)“, каже  начелник Одељења за порекло робе Управе царина Владимир Филиповић.

Општа схема преференцијала је средство трговинске политике САД, које омогућава земљама корисницима преференцијала, да захваљујући царинским повластицама, унапређују извоз и подстичу развој домаће привреде.

„То је систем који погодује обема странама да се развијају даље. Нешто што помаже трговинску размену свакако помаже и да се повећа запосленост у обе земље. Иако Управа царина Србије нема директних додирних тачака са поступком бесцаринског извоза у САД, нити издаје потврде и уверења неопходна за тај поступак, ипак у складу са својим перманентним настојањем да пружимо подршку привреди земље да се развија и повећава своју конкурентност у наступу на другим тржиштима, треба указати и на могућности које нуди овај статус“, наглашава Филиповић и додаје да “чињеница да је у америчком увозу 2017. године, вредном неколико хиљада милијарди долара, српска роба учествовала са свега 258 милона долара указује на то да  привредници из Србије до сада нису довољно користили погодности трговинских олакшица са САД, те да привредна заједница сада треба да покуша да искористи предности реактивираног система преференцијала“, наглашава начелник Одељења за порекло робе Управе царина Владимир Филиповић

Сједињене Америчке Државе једно су од највећих и најбогатијих потрошачких друштава, које пружа одличне шансе за продају широког спектра производа и услуга, па би привреда Србије могла би да извози неупоредиво више квалитетнијих производа него што то чини данас, са посебним акцентом на пољопривредно-прехрамбене производе као што су: воће и поврће, прерађевине од воћа и поврћа, производе кондиторске индустрије, производе дрвно прерађивачке индустрије и друге.

Услов за успешан извоз у САД је и да српски извозници обезбеде стабилне веће количине производа, рокове испоруке, дизајн и стандард прилагођен захтевима америчког тржишта.

Све информације о Општој схеми преференција налазе се у GSP Guidebook, а заинтересовани предузетници додатно могу да се распитају о условима пословања на америчком тржишту у Центру за билатералне односе Привредне коморе Србије.