СРПСКИ РАДИКАЛИ ПОДНЕЛИ ЗАХТЕВ ЗА УКИДАЊЕ ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ СПОМЕНИКА „НЕВИНИМ“ ЖРТВАМА У НОВОМ САДУ!

Српска радикална странка упутила је данас предлог да се дневни ред седнице Скупштине Града Новог Сада, која је заказана за петак, 28. септембра, допуни тачком Предлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о постављању споменика свим невиним жртвама 1944. и 1945. године.

Српска радикална странка изражава огорчење и забринутост због непромишљене и скандалозне одлуке власти у Новом Саду да се, на иницијативу Савеза војвођанских Мађара, подигне споменик, наводно, невиним жртвама, које су погубљене у Новом Саду након ослобођења града 1944. и 1945. године. Овом одлуком се на крајње перфидан начин врши ревизија историјских чињеница и од осведочених и осуђених крвника и џелата, у време окупације Новог Сада за време Другог светског рата, праве жртве.

Српска радикална странка је мишљења да скандалозна одлука, да се под невине жртве подвуку сарадници окупатора и припадници нацистичке окупаторске војске, представља ругање са антифашистичком и слободарском традицијом Новог Сада и изругивање са хиљадама Срба, Јевреја и Рома, који су на најмонструознији начин ликвидирани у злогласној новосадској Рацији, јануара 1942. године.

Срамна одлука о подизању споменика „невиним“ сарадницима окупатора и осуђеним ратним злочинцима представља скандал без преседана и апсолутно је у супротности са Законом о ратним меморијалима, који је пре три месеца ступио на снагу. У питању је опасна подвала и подмукла провокација, попут спомен обележја злогласном Аћиф Ефендији у Новом Пазару и споменика Јовану Дамјанићу у Ади.

Српска радикална странка упућује јавни позив свим одборницима у Скупштини Града Новог Сада да подрже нашу иницијативу, јер је то једини начин да спречимо прекрајање историје и сачувамо образ, антифашистичкој и слободарској традицији, нашег града.