U Aziji, od davnina se spominje upotreba đumbira kao lekovitog dodatka u hrani ili kao sastojka prirodnih lekova. Vremenom se uobičajena upotreba u domaćinstvima proširila po geografskim širinama i dužinama, poznat po blagotvornom dejstvu protiv, stomačnih bolova, lošeg varenja i drugih probavnih nevolja. Pikantan i delikatesan sam je našao put do mesta na kuhinjskim policama i nametnuo se kao omiljeni začin. Ako ste ljubitelj, najlakše se čuva osušen, u prahu. Nekom igrom slučaja ste se našli u situaciji da imate veću količinu đumbira koja prevazilazi potrebe (pokloniti drugom uvek postoji kao opcija). Sušenje đumbira je zapravo zabava za koju tek sledi nagrada.
Uputsvo za sušenje u nekoliko koraka.
Korak prvi.
Isprati koren đumbira. Pažljivo oguliti.
Korak drugi
Iseći na listiće nešto tanje nego kao za čips, potrudite se da listići budu jednake debljine i veličine, ne radi estetike nego da bi se ravnomerno osušili.
Korak treći
Poređati kolotiće na žicu iz rerne prekrivenu papirom za pečenje tako da se ne dodiruju – lišiti ih intimnosti.
Korak četvrti
Osušiti kolutiće salvetom, ukloniti višak vlage. Staviti u rernu na srednji nivo.
Korak peti
Podesiti temperaturu rerne na 50 – 60 stepeni, pritvoriti vrata, neki šporeti nemaju koleno za pritvaranje, ako ste taj slučaj onda, napraviti grudvu od alufolije i zaglaviti između vrata , da vazduh cirkuliše.
Korak šesti
Ova faza najduže traje, a i potroši struju. Držati na spomenutoj temperaturi oko desetak sati, okretati kolutiće svakih par sati dok se sasvim ne osuše ( naravno da može i kraće).
Korak sedmi
Prethodnu fazu možemo ubrzati tako da umesto nasečenih kolutića đumbira, isti narendamo ( u Vojvodini sa i bez geografskog porekla nismo naišli, ali u nekim krajevima Bosne izgovara se -naherendamo) Narendan đumbir jednako rasporedimo po papiru i uradimo kao što je napomenuto u petom koraku.
Korak 8
Izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi.
Korak 9
Samleti u prigodnom aparatu i čuvati u plastičnoj ilii staklenoj ambalaži.
No comment.
Za vojvodjanske.rs : B. M.