SUŠENI ĐUMBIR

U Aziji, od davnina se spominje upotreba đumbira kao lekovitog dodatka u hrani ili kao sastojka prirodnih lekova. Vremenom se uobičajena upotreba u domaćinstvima proširila po geografskim širinama i dužinama, poznat po blagotvornom dejstvu protiv, stomačnih bolova, lošeg varenja  i drugih probavnih nevolja. Pikantan i delikatesan sam je našao put do mesta na kuhinjskim policama i nametnuo se kao omiljeni začin. Ako ste ljubitelj, najlakše se čuva osušen, u prahu.  Nekom igrom slučaja ste se našli u situaciji da imate veću količinu đumbira koja prevazilazi potrebe (pokloniti drugom uvek postoji kao opcija). Sušenje đumbira je zapravo zabava za koju tek sledi nagrada.

Uputsvo za sušenje u nekoliko koraka. 

Korak prvi.

Isprati koren đumbira. Pažljivo oguliti.

Korak drugi

Iseći na listiće nešto tanje nego kao za čips, potrudite se da listići budu jednake debljine i veličine, ne radi estetike nego da bi se ravnomerno osušili.

Korak treći

Poređati kolotiće na žicu iz rerne prekrivenu  papirom za pečenje tako da se ne dodiruju –  lišiti ih intimnosti.

Korak četvrti

Osušiti kolutiće salvetom, ukloniti višak vlage. Staviti u rernu  na srednji nivo.

Korak peti

Podesiti temperaturu rerne na 50 – 60 stepeni, pritvoriti vrata, neki šporeti nemaju koleno za pritvaranje, ako ste taj slučaj onda,  napraviti grudvu od alufolije i zaglaviti između vrata , da vazduh cirkuliše.

Korak šesti

Ova faza najduže traje, a i potroši struju. Držati na spomenutoj temperaturi oko desetak sati, okretati kolutiće svakih par sati dok se sasvim ne osuše ( naravno da može i kraće).

Korak sedmi

Prethodnu fazu možemo ubrzati tako da umesto nasečenih kolutića đumbira, isti narendamo ( u Vojvodini sa i bez geografskog porekla nismo naišli, ali u nekim krajevima Bosne izgovara se -naherendamo) Narendan đumbir jednako rasporedimo po papiru i uradimo kao što je napomenuto u petom koraku.

Korak 8

Izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi.

Korak 9

Samleti u prigodnom aparatu i čuvati u plastičnoj ilii staklenoj ambalaži.

No comment.

Za vojvodjanske.rs : B. M.