СВЕЧАНО УРУЧИВАЊЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

У четвртак, 30. децембра 2021. године у сали градског биоскопа уприличено је свечано уручивање персонализованих легитимација. На легитимацију имају право борац, ратни војни инвалид, мирнодопски војни инвалид, цивилни инвалид рата, родитељ, супружник и дете палог борца, војника умрлог или погинулог у Војсци, цивилне жртве рата, умрлог војног инвалида и умрлог цивилног инвалида.

Народна банка Србије, Завод за израду новчаница и кованог новца је, у складу са законом израдила легитимације на основу података унетих у Јединствену евиденцију података о корисницима права из области борачко – инвалидске заштите.

Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица донет је 29. фебруара 2020. године, а почео је да се примењује од 1. јануара 2021. године.

Овим законом су утврђена права корисника, а једно од наведених права је и право на легитимацију, коју по службеној дужности издаје јединица локалне самоуправе, која је надлежна да у првостепеном поступку одлучује о правима из области борачко инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка поздравио је све присутне и истакао да је Општина Бачка Паланка донела одлуку о регресирању трошкова превоза и смештаја за ученике средњих школа и студенте којом је регулисано да деца војних и цивилних инвалида рата имају право на регресирање цене месечне карте и смештаја у износу од 80 %.

У 2021. години је 6 особа са инвалидитетом остварило право на пролаз у централној зони насеља Бачка Паланка и у улицама у којима је ограничен саобраћај за поједине категорије возила и у зони дуж насипа парка природе ,,Тиквара“.

Културни центар Бачка Паланка креира и организује културне садржаје приступачне особама са инвалидитетом као што су: тактилна изложба експоната у фоајеу Музеја на спрату – стална поставка за слепа и слабовида лица, музички садржаји инклузивног типа за особе са посебним потребама (један садржај месечно), радионице и предавања на месечном нивоу посвећене особама са инвалидитетом (један садржај недељно). Осим тога, у Установи: Културни центар Бачка Паланка су у оквиру Јавних радова ангажоване особе са инвалидитетом које и саме учествују у креирању поменутог садржаја.

Такође је у оквиру просторија Културног центра издвојена просторија у којој је на основу пројекта започета поставка спомен собе за борце учеснике ратова од 1990. – 1999. године.

У спортском објекту УСР ,,Тиквара“ особе са инвалидетом користе малу салу, куглану, салу за стони тенис и отворене терене. Спортове које тренирају су: седећа одбојка, куглање, стони тенис, атлетика и у летњој сезони пливање. Заинтересовани могу да се јаве клубу који користи дате термине:“Друштво за спорт и рекреацију инвалида“ Бачка Паланка.

Општина Бачка Паланка сваке године расписује конкурсе на које могу да аплицирају удружења грађана која су регистрована у Агенцији за привредне регистре и на тај начин могу да остваре право на новчана средства која користе за реализацију пројеката која су им потребна за реализацију њихових циљева из области социо – хуманитарних делатности, туризма, екологије и културе.

Бранислав Шушница је на крају истакао да ће Општина Бачка Паланка и у наредном периоду бити добар партнер и радити на побољшању бораца, ратних и мирнодопских и цивилних инвалида рата, као и чланова породица палих бораца и умрлих инвалида рата.

Извор: Бачка Паланка