СВЕТОСАВСКИ ДОМ У ГОСПОЂИНЦИМА

Светосавски дом у Госпођинцима имао је веома занимљиву историју од саме његове градње до данашњег дана.

Повод за овај текст је недавно завршена комплетна адаптација дома што се тиче његове унутрашњости.

Црквена општина у Госпођинцима је на основу Закона о реституцији 2010 године добила  повраћај имовине која јој је неправедно узета након Другог светског рата.

Мештани Госпођинаца имали су прилику да виде ову зграду у новом и лепшем издању за време годишњег концерта Д.О.Н.К.Т. „Ђердан“.

Они старији памте какав је то простор некада био и који су користили као биоскопску салу, до дведесетих година.

Појавом нових технологија престала је потреба коришћења сале и она је препуштена зубу времена које је није нимало штедело.

Лош кров, прозори, врата, ненаменско коришћење, влага и још много тога уништили су унутрашњост сале и просторија у самом објекту.

Црквена општина донела је одлуку да се крене у адаптацију зграде, прво је замењен комплетан кров а када су се стекли услови кренуло се са радовима на санирању унутрашњости објекта.

Замењена су сва врата и прозори новом ПВЦ столаријом, влага је решена пресецањем зидова, постављене су нове електричне и водоводне инсталације, сама унутрашњост зидова и плафона је решена не нарушавајући изглед сале, балкон и степениште је такође обновљено, врата на улазима у салу су рестаиурана и изгледају као пре 93 године када је зграда напарављена, уређене су свлачионице, санитарни и мокри чворови и још много тога.

Сазнајемо да су комплетну адаптацију радили госпођиначки мајстори, тако да је већина средстава уложених остала у селу, средства која су уложена су заиста велика, али након завршетка радова може се рећи да је сваки динар веома паметно и мудро утрошен.

Том приликом замолили смо госпођиначког пароха Славка Пајовића да нам каже нешто о самој историји Светосавског дома: „Црквена општина је купила плац за изградњу дома и 03. маја .1925 године донела одлуку да се крене у изградњу истог, у тадашњем гласилу „Застава“изашао је оглас лицитација за градњу дана 07. маја.1925 године. Пројекат је урадио Вучета Вујевић а архитекта је био Дака Поповић.

Светосавски дом је на радост мештана радио и окупљао омладину и старије све до почетка Другог светског рата и окупације, када га користе као дом фашистичке омладине Левенте.

Након рата нове власти одузимају Црквеној општини имовину и налазе јој другу намену“.

Недавно је изнад улаза постављен мозаик са ликом Светог Саве која је реплика фреске из манастира Милешева, коју су израдиле монахиње из каћког манастира.

За сада овај простор користе фолклораши из Д.О.Н.К.Т. „Ђердан“, који су чувари културе и традиције у пуном смислу значења, имају око 100 чланова свих узраста.

Услови за рад су данас много бољи него претходних година, сада се ствара могућност да друштво оснује своју певачку, ликовну, драмску и рецитаторску секцију и да буде окосница свих културних дешавања у своме месту.

Светосавски дом неће бити место одржавања политичких скупова, естрадних наступа и клубашења већ ће служити искључиво за одржавање културних манифестација, спортске активности ће се одржавати у спортској сали, што је и била првобитна намера његових оснивача.

Познавајући Госпођинчане и њихов начин размишљања ово ће се све веома брзо остварити, Светосавски дом биће оно што је и његова првобитна намена била, место окупљања и свих културних дешавања у селу.

У плану је и адаптација фасаде која ће се реализовати у наредном периоду када се за то створе услови.

За војвођанске.рс : М. Живковић