СВЕТСКИ ДАН БЕЛОГ ШТАПА

Шаховским турниром и дружењем данас је и у Удружењу слепих и слабовидих обележен 15. октобар, Светски дан слепих и слабовидих. Кикинђани су угостили колеге из суботичког удружења слепих. Дан белог штапа званично се обележава у целом свету од 1992. године, у складу са одлуком УН и Светског савеза слепих:

– Ово је дан када јавности желимо да укажемо на наше најважније проблеме и потребе. Желимо да нам се омогући школовање, запошљавање и да се бавимо друштвеним активностима. У најкраћем, хоћемо да будемо корисни чланови овог друштва- навео је Петaр Будаи, председник Удружења слепих и слабовидих Кикинда, Чока и Нови Кнежевац. Будаи је констатовао да су сваке године суочени са старим проблемима:

– Највећи проблем односи се на запошљавање особа оштећеног вида. Слепе особе проналазе посао у веома малом броју случајева. Наше удружење има око сто чланова- казао је Будаи. Члан Градског већа, Миодраг Булајић, потврдио је да локална самоуправа посвећују посебну пажњу особама са инвалидитетом:

– Удружењу слепих и слабових смо за њихове активности определили 230.000 динара. У току ове недеље кориговаћемо рад говорног модула на четири прометне градске раскрснице. Од 7 до 22 сата биће појачан интензитет звучног сигнала- казао је Булајић.

Извор: Град Кикинда